Ο Τούρκος υπ.Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την έντονη αντίδραση της γείτονος, προκάλεσε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την Ε.Ε. για έλλειψη αντικειμενικότητας, σημειώνοντας παράλληλα πως “τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία”.

“Τα Ίμια, τα νερά γύρω τους, και ο εναέριος χώρος από πάνω τους, είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα επικρίνει μάλιστα τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως “δυστυχώς έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε. Παρ’ όλο που έχουμε εξηγήσει αυτά τα ζητήματα επανειλημμένα και τα έχουμε τεκμηριώσει, η Επιτροπή δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και τον λαό μας, συνιστά μια σημαντική ανεπάρκεια”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει αναφορά και στο Κυπριακό κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι “επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους που βασίζονται σε λάθος προσλαμβάνουνες για το θέμα. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. επιμένει σε αυτή την μονομερή και διαστρεβλωμένη εικόνα, αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχει στρατηγική αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή”.