«Οι πρόγονοί μας Σαρακατσαναίοι διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στην έκβαση του Μακεδονικού Αγώνα, και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας. Όλοι μαζί πρέπει να διατρανώσουμε την πίστη και την αποφασιστικότητά μας ότι θα κάνουμε ξανά ότι θα χρειαστεί, ώστε αφενός το όνομα, κι αφετέρου η Μακεδονία μας, να παραμείνουν Ελληνικά. Δεν παραχωρούμε το όνομα της Μακεδονία μας σε κανέναν, με κανέναν τρόπο, απλό ή σύνθετο!».


Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων για το «Μακεδονικό», σε ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

«Ως Σαρακατσαναίοι ήμασταν πρωτοπόροι και δηλώσαμε παρών σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Κρατήσαμε και θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον φλάμπουρα με τις Ορθόδοξες Χριστιανικές, εθνικές και ηθικές διαχρονικές μας αξίες.

Δηλώνουμε παρών στον αγώνα για τη Μακεδονία. Οι πρόγονοί μας Σαρακατσαναίοι διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στην έκβαση του Μακεδονικού Αγώνα, και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας, προεξέχοντος του καπετάν Κώστα Γαρέφη και πολλών άλλων διακεκριμένων Σαρακατσάνων οπλαρχηγών.

Διακηρύττουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούμε παραχάραξη της ιστορίας, και δεν απεμπολούμε τις εθνικές και πολιτιστικές κατακτήσεις.

Όλοι μαζί πρέπει να διατρανώσουμε την πίστη και την αποφασιστικότητά μας ότι θα κάνουμε ξανά ότι θα χρειαστεί, ώστε αφενός το όνομα, κι αφετέρου η Μακεδονία μας, να παραμείνουν Ελληνικά! Δεν παραχωρούμε το όνομα της Μακεδονία μας σε κανέναν, με κανέναν τρόπο, απλό ή σύνθετο! Η Μακεδονία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική!

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, αποφάσισε να στηρίξει άμεσα την προσπάθεια του Ελληνικού λαού απέναντι στην παραχάραξη της ιστορίας και τη δίκαιη έκφραση της βούλησής του».