“Η Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης και αγώνα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές που σε δύσκολες συνθήκες με αμέτρητες θυσίες υπερασπίστηκαν βασικά συλλογικά αγαθά. Υπερασπίστηκαν με ταξική συνείδηση τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, όλων όσων το αδηφάγο τέρας του κέρδους έριχνε και ρίχνει στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Θυμόμαστε και τιμούμε όλους όσους προτάσσοντας το συλλογικό από το ατομικό έβαλαν τις βάσεις για να φτιαχτούν οι πρώτες συλλογικότητες σε χώρους δουλειάς, ίδρυσαν τα πρώτα συνδικάτα, δεν υπέκυψαν στη βία και την καταστολή. Δεν λύγισαν μπροστά σε φυλακές και διώξεις.

Το τέλος της ιστορίας του εργατικού κινήματος δεν έχει έρθει. Αντίθετα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη να δώσουμε ενωμένοι τον δύσκολο αγώνα και να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, μαγικές λύσεις κι εύκολος δρόμος δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν. Τίποτα δεν χαρίζεται, χρειάζεται ο συνεχής αγώνας όλων μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ενότητας των εργαζομένων και της κοινής τους σύμπραξης ενάντια στα οργανωμένα σχέδια των οικονομικών ελίτ, αλλά κι οποιουδήποτε άλλου παραδώσει έστω κι ελάχιστο μέρος απ’ ό,τι κερδήθηκε με τους αγώνες μας.

Συνάδελφοι,
Φέτος δυστυχώς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμπεριφορά που δείχνει η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο, που αντιγράφοντας τις πρακτικές της πιο σκληρής εργοδοσίας, απέλυσε υπάλληλο του Εργατικού Κέντρου και ενεργή συνδικαλίστρια. Μάλιστα η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο δείχνοντας απίστευτη αδιαλλαξία και εκδικητικότητα, αδιαφορεί προκλητικά και για την απόφαση του ΣΕΠΕ Ροδόπης που έκρινε την απόλυση της εργαζόμενης άκυρη, αλλά και την παραίνεση του Υπουργείου Εργασίας, και αρνείται να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη. Για αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην κατάθεση στεφάνων που θα γίνει στο ηρώο της Εθνικής Αντίστασης στη πρώην Νομαρχία, στις 10:30 π.μ. για να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΝΑΡΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΤΙΑΞΟΝ”.