ΚΚΕ«Η δικαστική απόφαση του μονομελές πλημμελειοδικείου Θάσου, που καταδικάζει 13 εν ενεργεία και 7 συνταξιούχους ναυτεργάτες σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, γιατί συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11/3/2010, είναι εμπνευσμένη από το δόγμα «νόμος και τάξη» της συγκυβέρνησης.

Αποδεικνύει πως η αστική δικαιοσύνη ούτε «ανεξάρτητη» είναι ούτε «τυφλή». Σε μια ταξική κοινωνία όπου στην οικονομία κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και τα πάντα κινούνται γύρω από το κέρδος τους, οι αστικοί θεσμοί λειτουργούν με αυτό το κριτήριο.

Η βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί σε βάρος των ναυτεργατών στη Θάσο, από την ναυτιλιακή εταιρία του κ.Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας, στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες, να υπονομεύσει το απεργιακό δικαίωμα και συνολικά το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το αιτιολογικό της απόφασης που ανέπτυξε η εισαγγελέας κ.Ζαφειρίδου και υιοθέτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ.Τριανταφύλλου ότι και μόνο η φυσική παρουσία των απεργών ναυτεργατών στο χώρο του λιμανιού που πραγματοποιούνταν απεργιακή συγκέντρωση, είχε «επιθετικό χαρακτήρα» αποτελεί παράνομη πράξη.

Η λογική αυτή είναι επικίνδυνη, ποινικοποιεί τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιριών, γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει, για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλείς συγκοινωνίες 365 μέρες το χρόνο, σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Η απόφαση αποτελεί τίτλος τιμής για τους ναυτεργάτες που πράξανε το ταξικό τους καθήκον, επιβεβαιώνει ότι ο ταξικός αγώνας είναι αυτός που τρομάζει πραγματικά το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.

Καμιά δικαστική απόφαση , κανένας αντεργατικός νόμος, κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός δεν μπορούν να εμποδίσουν την εργατική τάξη, το λαό αν το  αποφασίσουν, να βαδίσουν το δικό τους δρόμο και να επιβάλουν τελικά το δίκιο τους.

Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες  της περιοχής, να καταδικαστική η απαράδεκτη δικαστική απόφαση που χτυπά παραπέρα την συνδικαλιστική δράση».