“Επειδή υπήρξαν κάποιες διαφωνίες μελών μας για την έκφραση όπου η Κομοτηνή αναδεικνύεται σε Ιθάκη του Καραθεοδωρή, κάνουμε τις εξής διευκρινήσεις:

1ον Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε στους στόχους μας να συνδέσουμε την Κομοτηνή ως γενέτειρα του Καραθεοδωρή. Το να αναδεικνύει μια πόλη έναν ένδοξο συντοπίτη κάνει το αυτονόητο. Η Κομοτηνή και το Περιστέρι ξεπερνούν το αυτονόητο και τιμούν τον Καραθεοδωρή με βάση το ρητό «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ». Άλλωστε ο όρος Ιθάκη έχει αποκτήσει πλέον συμβολικό χαρακτήρα για την ζωή του κάθε ανθρώπου.

ΣΥΝΕΔΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ2ον Ως Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή παρέχουμε μεγάλη υποστήριξη σε όσους δημιουργούν εστίες πολιτισμού γύρω από τον Καραθεοδωρή. Μεγάλη χαρά θα έχουμε αν δημιουργηθούν Μουσεία Καραθεοδωρή και σε άλλες πόλεις. Δεν είναι όμως σωστό κάποιοι να θυμώνουν γιατί πιστεύουν ότι έπρεπε αλλού να γίνουν αυτά.

3ον Στις 18/7 ο κ. Λυγερός, μελετητής του έργου του Καραθεοδωρή, μίλησε σε μία εκτενή διάλεξη πόσο σημαντικό είναι να μεταλαμπαδεύσουν στους νέους κυρίως το πνεύμα του Καραθεοδωρή για να αλλάξουμε νοοτροπία και να βρεθούμε σε ένα άλλο επίπεδο που όλα και για όλους θα είναι διαφορετικά”.