Γιορτάστηκε και φέτος (29/10) με κάθε επισημότητα από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, στο ξενοδοχείο Chris and Eve, η 93η επέτειος της “Τουρκικής Δημοκρατίας”.

Ωστόσο προβληματισμός και ψίθυροι επισκίασαν τη δεξίωση, αφού για πρώτη φορά γίνεται μαζική μετακίνηση διπλωματικού προσωπικού από το τουρκικό προξενείο με εντολή υψηλών κλιμακίων της Άγκυρας.

Εκτός του γενικού προξένου, Αλή Ριζά Ακιντζί, που ήλπιζε να παρατείνει τη θητεία του για έναν ακόμη χρόνο, επιστρέφουν αιφνιδίως στην Άγκυρα – ωσάν τιμωρημένοι… – και οι υποπρόξενοι Οσμάν Σαχίν, Νταβούτ Οτσάκ και Ντεριά Οτσάκ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ως αιτία τον οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε επί θητείας Τσανάι Καβουντσού (υποπρόξενος, άνθρωπος της ΜΙΤ) στα κονδύλια του προξενείου, κατά τον οποίο αφενός βρέθηκε έλλειμμα, και αφετέρου εντοπίστηκαν δαπάνες υπέρ μειονοτικών στη Θράκη για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υποψίες της Άγκυρας για σχέσεις με την οργάνωση FETO (επιρροής του Φετουλάχ Γκιουλέν). Μεγάλη ευθύνη επ’ αυτού έχει καταλογιστεί στον Ιρφάν Τσετίν (προκάτοχος του Καβουντσού που αποχώρησε από το διπλωματικό προσωπικό του προξενείου πέρυσι), και στον οποίο χρεώνεται δίκτυο πηγών των οποίων η προσήλωση στον Ερντογάν και στο ΑΚΡ αμφισβητείται. Έτσι ο Καβουντσού αναχωρεί ουσιαστικά αναβαθμισμένος για το Κόσοβο – στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της ΜΙΤ να ανακυκλώνει τα στελέχη της στα Βαλκάνια – και διαδίδει πως στο μέλλον θα επιστρέψει στην Κομοτηνή ως γενικός πρόξενος.

Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου, συνδέεται με φιλία με τον πρώην πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, στου οποίου τις τάξεις των πάλαι ποτέ φίλων και συνεργατών του έχει ήδη εκφραστεί ενθουσιασμός, σε αντίθεση με το περιβάλλον του Αχμέτ Χατζηοσμάν όπου επικρατεί δυσαρέσκεια…