Πολλά συγχαρητήρια στα μέλη του συλλόγου, που με προσωπική εργασία, μεράκι, αγάπη για τη Σαρακατσάνικη ιστορία και σεβασμό στις παραδόσεις των προηγούμενων γενεών, συντηρούν τον όμορφο αυτό οικισμό.

Στην ανακατασκευή  τριών καλυβιών του παραδοσιακού Σαρακατσάνικου οικισμού που διατηρεί στο Γλυκονέρι Ροδόπης, προέβη  ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, με τη βοήθεια μελών του – είχε προηγηθεί πέρυσι η ανακατασκευή των υπόλοιπων δύο.

βρείτε μας και στο facebook

Με μέριμνα του διοικητικού συμβουλίου υπήρξε συνεννόηση με αγρότες της ορεινής Ροδόπης, ώστε όταν έρθει η ώρα να θερίσουν τη σίκαλη, με της οποίας το άχυρο γίνεται η κάλυψη των καλυβιών, ο θερισμός να γίνει χειρωνακτικά και όχι με μηχανή, προκειμένου τα άχυρα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Έτσι ο σύλλογος προχώρησε στην αγορά των δεματιών, ενώ με την άδεια του δασαρχείου Κομοτηνής προμηθεύτηκε μικρή ποσότητα ειδικής ξυλείας για τη συγκράτηση του άχυρου.

Ο οικισμός κατασκευάστηκε το 1990, κάηκε μία φορά, ξανακατασκευάστηκε το 1992, ενώ έκτοτε τα καλύβια του έχουν επισκευαστεί άλλες τέσσερις φορές. Πρόκειται για ένα σημαίνον τοπικό αξιοθέατο με ιδιαίτερη αναφορά στην Σαρακατσάνικη παράδοση. Τα εμβληματικά κονάκια του με τους σταυρούς στις κορυφές τους, ορατά από την παλαιά εθνική οδό Κομοτηνής-Ξάνθης, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της περιοχής. Συγχρόνως, ο ναΐσκος του οικισμού που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, «φιλοξενεί» κάθε Ιούνιο τα σαρακατσάνικα έθιμα του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στα μέλη του συλλόγου, που με προσωπική εργασία, μεράκι, αγάπη για τη Σαρακατσάνικη ιστορία και σεβασμό στις παραδόσεις των προηγούμενων γενεών, συντηρούν τον όμορφο αυτό οικισμό και διατηρούν άσβεστη την επίγνωση του χρέους τους για τη συνέχιση της πατροπαράδοτης κληρονομιάς τους.