Αν δεν βιάστηκε, γιατί κατέρρευσε; Δύσκολες απαντήσεις σε μια σκοτεινή υπόθεση καταγγελλόμενου βιασμού μιας 22χρονης φοιτήτριας στην Ξάνθη, τον Μάρτιο του 2015, καλείται να δώσει με την ετυμηγορία του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καβάλας όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι πρέπει να εκδώσουν μια απόφαση, η οποία εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση στην ουσία θα κρίνει ποια τα όρια της βιασμού – συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, στα σύγχρονα ελληνικά ποινικά χρονικά.

Το δικαστήριο που ξεκίνησε χθες, διέκοψε αργά το βράδυ για να συνεχιστεί αύριο, με κατηγορούμενους δύο γνωστούς νεολαίους της Ξάνθης, 37 και 31 ετών σήμερα, που κατηγορούνται για για το βιασμό της κοπέλας, πριν δυο χρόνια στην Ξάνθη. Η υπόθεση αφορά στην καταγγελία της 22χρονης -σήμερα- φοιτήτριας, που τον Μάρτιο του 2015 προσήλθε στην Αστυνομία και κατήγγειλε πως είχε πέσει θύμα βιασμού από δυο νεαρούς τους οποίους γνώριζε, μετά την αποχώρησή τους από κλαμπ της πόλης.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο η κοπέλα από τον Βόλο, όπως και στην προανάκριση, υποστήριξε ότι βιάστηκε εναλλάξ από τους δύο κατηγορούμενους που τη μετέφεραν στο σπίτι του ενός, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ήταν σε βαθιά μέθη, αλλά θυμόταν όλα τα γεγονότα.

Από την πλευρά τους, οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι επρόκειτο για συναινετικό σεξ που έγινε με τη θέλησή της, καθώς νωρίτερα εκείνο το  βράδυ διασκέδαζαν όλοι μαζί σε κλαμπ της Ξάνθης. Αναφέρθηκαν μάλιστα, ακόμη και σε λεπτομέρειες για να αποδείξουν ότι συμμετείχε ενεργά σε όσα διαδραματίστηκαν.

Κρίσιμη θεωρείται η κατάθεση του ιατροδικαστή Θράκης Νικόλαου Κιφνίδη που επισήμανε ότι δε διαπίστωσε σημάδια βιασμού ή άσκησης βίας, όταν εξέτασε την κοπέλα, αλλά μόνο ίχνη σεξουαλικής επαφής. Είπε ακόμη πως οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν κατανάλωση αλκοόλ από τη νεαρή φοιτήτρια και όχι ναρκωτικών. Απαντώντας σε  ερωτήσεις υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής συμπλήρωσε ότι η ποσότητα αλκοόλ ήταν μεγάλη αλλά δεν μπορούσε με βεβαιότητα να πει αν είχε επέλθει μέθη ή όχι, κάτι που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, παρουσίασαν στο δικαστήριο γνωμάτευση ψυχολόγου, από την οποία προκύπτει ότι η κοπέλα μετά το περιστατικό έχει καταρρεύσει ψυχολογικά, έχοντας υποστεί «σωματικό και ψυχολογικό βιασμό».

Η υπεράσπιση από την άλλη, εμφάνισε ένορκη κατάθεση μάρτυρα που υποστηρίζει ότι σε συνομιλία με την 22χρονη φοιτήτρια πριν το περιστατικό, εκείνη είχε εκμυστηρευτεί ότι επιθυμούσε να μεταγραφεί από την Ξάνθη σε σχολή της Θεσσαλονίκης… Μάλιστα κατέθεσαν φωτογραφίες που είχε αναρτήσει σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης λίγες μετά τον καταγγελόμμενο βιασμό, υποστηρίζοντας ότι είχε φυσιολογική συμπεριφορά και δεν ήταν καταπονημένη ψυχολογικά.

Οι δυο άνδρες που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου, εκτός από την κατηγορία του βιασμού αντιμετωπίζουν και εκείνη της κατοχής ναρκωτικών, καθώς στο σπίτι του ενός είχαν βρεθεί 16 γραμμάρια κάνναβης και 18 ναρκωτικά χάπια.

πηγή: efsyn.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr