Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών, και με θέμα την υλοποίηση της εξαγγελίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που είχαν πραγματοποιηθεί με βάση μνημονιακό νόμο του 2012, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.

“Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται να συμπληρώσει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», και ότι «κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014, καθώς και η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, και ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε δήλωσή του ο κ. Πολάκης τόνισε: “Μετά από συντονισμένες ενέργειές μας στο κυβερνητικό πλαίσιο, εντάσσονται και οι γιατροί του ΕΣΥ στο πρόγραμμα καταβολής αναδρομικών σε δημόσιους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Οι γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλούνται συχνά να επιτελέσουν το έργο τους σε δύσκολες συνθήκες και κάθε αδικία εις βάρος τους είναι για μας απαράδεκτη. Η συμπερίληψή τους στην επικείμενη καταβολή αναδρομικών, αποτελεί από μέρους μας έμπρακτη αλληλεγγύη και αναγνώριση του έργου τους. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!”.