Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και ο Σύλλογος Γυναικών Ασκητών, αναβιώνουν το έθιμο του «Σαγιά» στο χωριό των Ασκητών του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών στις 5 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά που παραμένει ζωντανό χάρη στους απανταχού Καππαδόκες.

Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στην εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού, και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί και τον σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά. Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός. Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας.

Στις 17:30 θα τελεστεί ο εσπερινός με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του χωριού, και στις 18:30 θα λάβει χώρα το άναμμα της φωτιάς.