Υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, εκτάκτως, και σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπ’ όψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών.

Στόχος είναι όλα να προχωρήσουν άμεσα και έως τον Αύγουστο το πρώτο αεροσκάφος να φεύγει για τις ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσει η αναβάθμισή του στο επίπεδο VIPER. Γι’ αυτό το λόγο κλιμάκιο Αμερικανών έρχεται στη χώρα μας ώστε να επιλέξει το αεροσκάφος μετά από δοκιμές εδάφους που θα γίνουν.

Χρονιά ορόσημο το 2020 όταν αναμένεται να επιστρέψει το αναβαθμισμένο F-16 Viper στην Ελλάδα και τότε θα ξεκινήσει στην ΕΑΒ η αναβάθμιση των υπολοίπων 84 αεροσκαφών.

Σήμερα η χώρα μας διαθέτει τέσσερις τύπους μαχητικών F-16 πολλά από τα οποία μεταξύ τους δεν μπορούν ν’ ανταλλάξουν πληροφορίες που αφορούν το τακτικό πεδίο. Η αναβάθμιση αρχικά των 85 αεροσκαφών θα φέρει πίσω αεροσκάφη με το ραντάρ τύπου AESA. Αυτό σημαίνει πως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης δίνει στον ιπτάμενο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται τόσο για επίγειους όσο και για εναέριους στόχους.

Στο νέο πιλοτήριο ο χειριστής θα έχει μπροστά του τη νέα κεντρική οθόνη μεγάλων διαστάσεων με όλες τις πληροφορίες. Το Link 16 είναι κεφαλαιώδους σημασίας καθώς τα 85 αεροσκάφη θα μπορούν ν’ ανταλλάξουν σημαντικές πληροφορίες μεταξύ τους κι αυτό δίνει μεγάλη ισχύ στο αξιόμαχο, κάτι που σήμερα υπάρχει μόνο στ’ αεροσκάφη που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Αράξου.

Με την αναβάθμιση τα 85 αυτά αεροσκάφη θα ενσωματώσουν όλα τα σύγχρονα πυρομαχικά κρούσης j-dam & j-sow. Επίσης όλα τα αεροσκάφη θα διαθέτουν το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ενώ τα F-16 VIPER είναι αυτά που θα μπορούν να συνεργαστούν με το επόμενο αεροσκάφος 5ης γενιάς….

Τα 30 F-16 Block 52 Advance που βρίσκονται στον Άραξο είναι τα πρώτα που θα μπουν στον κύκλο της αναβάθμισης κι’ αυτά έχουν τη λιγότερη εργασία μιας και παρελήφθησαν από την ΠΑ το 2009. Αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνουν τα 55 F-16 Block 52plus που είχαν φτάσει στην Ελλάδα το 2003.

Σημαντικό είναι πως όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των 85 F-16 και με τα απάρτια των F-16Block 52 plus που θα έχουν περισσέψει, η ΕΑΒ αναμένεται να προχωρήσει μόνη της στην αναβάθμιση των F-16 Block 50 στο επίπεδο 52 plus.

*με πληροφορίες από news247.gr