20140823_214111[1]Κορυφώνεται απόψε το διήμερο εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικες Πολιτισμού Ανάσες», που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής , της  Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας «Κ. Καραθεοδωρή» της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμούστον οικισμό νεοπροσφύγων της Νέας Μοσυνούπολης (Εκτενεπόλ), με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Αναβίωση του εθίμου «Φιτσέκ Παρχάτς»μουσικοχορευτικό πρόγραμμα πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής , ποντιακό γλέντι με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών ,προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τις  γυναίκες του συλλόγου – στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης», περιελάμβανε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ενώ απόψε στις 8 το βράδυ, πρόκειται να παρουσιαστεί και θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο «Τη χωρί ο διατρόν», από την παιδική θεατρική ομάδα του συλλόγου Ποντίων, σε κείμενο της Όλγας Αυγητίδου,  στο γήπεδο τένις της Εκτενεπόλ, όπου φιλοξενούνται το σύνολο των δράσεων του διημέρου που ξεκίνησε το Σάββατο.

Παρόν στις εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ο οποίος ιερούργησε και στη λειτουργία που τελέστηκε στο ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , χαιρέτισε και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας, με την Αντιπρόεδρο της Κ.Καραθεοδωρή Αφροδίτη Καρελιάδου, την προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής Ζωή Κοσμίδου, την Προέδρο του ΣΠΟΣ ΑΜΘ της ΠΟΕ Χρύσα Μαυρίδου και πολλούς κατοίκους της Νέας Μοσυνούπολης.

Μέρος των έργων του ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής, αφορούσε στη Ν. Μοσυνούπολη, όπου υλοποιήθηκαν συγκεκριμένα τεχνικά έργα, στις παρεμβάσεις αυτές αλλά και στις εκδηλώσεις που οργανώνονται το σαββατοκύριακο εστίασε σε δήλωση της η κ. Καρελιάδου.

Το έθιμο “Φιτσέκ Παρχάτς”

Πρόκειται για έθιμο των Ελλήνων της Αρμενίας και της Γεωργίας, που κρατά από την αρχαία γιορτή του Κλήδονα.  Νεαρές κοπέλες περιέφεραν ένα καλάθι από σπίτι σε σπίτι , στο οποίο κάθε κοπέλα άφηνε, κάποιο προσωπικό της αντικείμενο. Το καλάθι το έκρυβαν το βράδυ , για να το ανακαλύψουν οι άντρες της περιοχής. Ακολουθούσε γλέντι, όπου τραγουδούσαν κοπέλες βγάζοντας τα αντικείμενα από το “παρχάτς”, το νόημα του δίστιχου που έλεγε καθεμιά από αυτές, είχε αναφορά στη μοίρα του προσώπου στο οποίο ανήκε το αντικείμενο, εξήγησε η κ. Καρελιάδου.


 

 

20140823_212630[1]

 

 

 

20140823_211512[1]

 

20140823_214649[1]

 

 

20140823_200816[1]