Στην Πολυαρχιερατική Λειτουργία που τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, έλαβε μέρος την Κυριακή ο Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων.

Ήταν ένας από τους μόλις 9 Μητροπολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου και κατ’ επέκταση παράκουσαν τη «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου.

Σημειώνεται ότι ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον Δήμαρχο Οδησσού, αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής, αλλά και στη συμμετοχή των 9 Μητροπολιτών σε αυτό. Καταρχήν τόνισε ότι «η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε την θέση της με μια επιτυχημένη ανακοίνωση», προσθέτοντας ότι η Εκκλησία δε δέχεται ούτε το όνομα Μακεδονία, ούτε παράγωγα αυτού στην ονομασία των γειτόνων. «Πρέπει, όμως, με σύνεση, με νηφαλιότητα και ομοψυχία να σκεφτούμε τι θα κάνουμε παραπάνω. Αυτό με εκφράζει», επισήμανε. Ερωτηθείς δε για τη συμμετοχή των Μητροπολιτών, αποκρίθηκε με νόημα ότι ήταν 9 από τους 82.