Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, έχοντας υπ’ όψη τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη λύσσα στη χώρα μας, αλλά και την ανάγκη για διαρκή πληροφόρηση του κοινού, ανακοινώνει:

Εκδόθηκε η με αριθμό 922/30148/16-03-2017 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία η Περιφέρεια ΑΜ-Θ καθορίστηκε και για το 2017, ως περιοχή εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της λύσσας.

Ο εμβολιασμός, όπως και πέρυσι, θα υλοποιηθεί με εναέρια ρίψη δολωμάτων, και η εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, είναι η 6η Μαΐου.

Ο εμβολιασμός γίνεται με δολώματα που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της λύσσας. Όταν οι αλεπούδες καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα, αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου.

H διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων-στόχων, και όχι σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου, κρυμμένο σε περίβλημα. Το περίβλημα είναι ελκυστικό για την αλεπού και περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου που καταναλώνει το δόλωμα). Φέρει, δε, σφραγίδα, με εμφανή προειδοποίηση: ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Κίνδυνος για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα, μάτια).
  • Σε περίπτωση εύρεσης δολώματος, δεν το αγγίζουμε με γυμνά χέρια, δεν το καταστρέφουμε, και αποφεύγουμε κάθε επαφή με αυτό.
  • Αν χρειαστεί να απομακρύνουμε ένα δόλωμα από μια κατοικημένη περιοχή (όπου ίσως τυχαία μεταφερθεί λόγω του αέρα), χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή πλαστική σακούλα· το τοποθετούμε σε σημείο όπου κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση, και καλούμε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
  • Εάν από ατύχημα ή από λάθος έρθουμε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, προβαίνουμε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες: α) Πλένουμε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο – Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά χρησιμοποιούμε οινόπνευμα ή ιώδιο, β) Πλένουμε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα. Αν έχουμε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο (με το υγρό του δολώματος), θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το δείξουμε στον γιατρό.
  • Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο, κ.ά.) βρει ένα δόλωμα, δεν προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε από το στόμα του γιατί το ίδιο δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο – απλά το προτρέπουμε να το αφήσει.
  • Στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί, ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία για αυτό, προσπαθούμε φορώντας γάντια να πλύνουμε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι, και δεν ερχόμαστε σε επαφή µε το ζώο µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο, είναι αναρτημένες: