Λάβρος από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατακεραύνωσε Κυριάκο Μητσοτάκη, ΝΔ και όσους χαρακτηρίζουν το κοινωνικό μέρισμα “ψίχουλα”.

“Καταλαβαίνω βεβαίως ότι κάποιοι «πορφυρογέννητοι» δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους η ενίσχυση αυτή. Κάποιοι από εδώ, από αυτό εδώ το βήμα, την ονόμασαν «ψίχουλα», την είπαν «φιλοδώρημα», μια ενίσχυση των 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως για αυτούς τους «πορφυρογέννητους» τόσο να στοιχίζουν τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους”, τόνισε δηκτικά μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνολικά ανέφερε:

“Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ακριβώς επειδή η οικονομία ανακάμπτει, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και βεβαίως, αυτό είναι αποτέλεσμα μίας σκληρής δουλειάς και προσπάθειας και θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού.

Σήμερα, λοιπόν, η χώρα ανακάμπτει. Το σύνολο των δεικτών βρίσκεται σε θετική πορεία ανάκαμψης.

Η οικονομία αναμένεται να καταγράψει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξη κοντά στο 2%. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε μια τριετία. Περίπου τριακόσιες χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.

Στο δημοσιονομικό σκέλος η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Έτσι, λοιπόν ο Προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%.

Η χώρα ανέκτησε από τον περασμένο Ιούλιο πρόσβαση στις αγορές σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από την έξοδο «πυροτέχνημα» του 2014, ενώ τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη έξοδος στις αγορές – πρόκειται για μια ανταλλαγή ομολόγων – ώστε το προφίλ του χρέους να καταστεί ελκυστικό για τους επενδυτές εν όψει της οριστικής επιστροφής στις αγορές τον Σεπτέμβριο του 2018.

Προχωράμε, επομένως, με σχέδιο, προχωράμε με προσεκτικά βήματα, για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα όχι με επικοινωνιακές πιρουέτες, όπως έκανε η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το 2014, όταν είχε σκηνοθετήσει και αυτό το κακόγουστο success story.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τις προοπτικές και τις θέσεις της ελληνικής οικονομίας. Αυτά είναι σημεία που καταδεικνύουν ότι η χώρα βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο προς την έξοδο από τα μνημόνια και από την ασφυκτική επιτροπεία που της επεβλήθη και ότι τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε σε θέση να θρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών, που έχουμε καταβάλει από τον Γενάρη του 2015.

Αυτή η προοπτική αρχίζει πλέον ορατά να διευρύνει και τις δυνατότητές μας να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξή μας από τη μέρα που βρεθήκαμε στη θέση της Κυβέρνησης, δηλαδή μέσα και από την ανάκαμψη της οικονομίας να αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα στα χρόνια της κρίσης.

Τόσο, λοιπόν, πέρσι όσο και φέτος η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη της λεγόμενης υπεραπόδοσης, δηλαδή του επιπλέον του στόχου πλεονάσματος, που τελικά θα καταγραφεί, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Πέρσι δόθηκε ένα ποσό γύρω στα 617 εκατομμύρια ευρώ, φέτος 1,4 δισεκατομμύρια. Αθροιστικά είναι ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν θα το έλεγε κανείς και ψίχουλα ή φιλοδώρημα, όπως άκουσα από κάποιους που ανέβηκαν σε αυτό το βήμα.

Η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος φέτος, καθώς και η ενίσχυση πέρσι για τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα έλεγα ότι αποτελεί μια κατ’ εξοχήν πράξη δικαιοσύνης, μιας έννοιας που καταπατήθηκε στα χρόνια της κρίσης και αποδεικνύει αυτό, για το οποίο διαρκώς μας κατηγορείτε, δηλαδή για την κοινωνική μεροληψία που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των πολλών, υπέρ των αδυνάμων.

Όμως, έχω την εντύπωση πως ακούω αυτές στις μέρες ότι ενώ περίπου τριάμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας χάρηκαν στην είδηση ότι είναι δικαιούχοι του μερίσματος ή της επιστροφής των παρακρατηθέντων συντάξεων, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Έχουν στεναχωρηθεί πάρα πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και που μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Και βέβαια, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έβαλαν πλερέζες ορισμένοι. Πέρυσι, βέβαια, δεν κρατηθήκατε κιόλας. Καταψηφίσατε, μας καταγγείλατε στους θεσμούς, ο Αρχηγός σας πήγε ταξίδια στο Βερολίνο να συναντήσει τον κ. Σόιμπλε και δηλώσατε ότι η έκτακτη ενίσχυση θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Φέτος η αλήθεια είναι ότι είστε λίγο πιο προσεκτικοί. Αφού εξανεμίστηκαν οι ελπίδες σας να μας απαγορεύσουν οι θεσμοί τη διανομή μερίσματος – και είχατε μεγάλες ελπίδες, όπως φαινόταν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων – μετά ακολουθήσατε τη στρατηγική της αποδόμησης: Ψηφίζετε μεν, για να μην την πατήσετε όπως πέρυσι,  αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση δεν είναι αποτέλεσμα, όπως το λέει και η λέξη, της θετικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής.

Μάλιστα! Για να δούμε, λοιπόν, τι αποτέλεσμα είναι. Γιατί ορισμένες φορές, ξέρετε, είναι προκλητικό να μας κουνάνε κάποιοι το δάχτυλο, που δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Και πολύ πρόσφατα – δεν ξεχνάει τόσο εύκολα ο ελληνικός λαός – ήσασταν σε αυτά εδώ τα έδρανα. Από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2015 κυβερνούσατε.

Έχετε σήμερα κάνει σημαία την απέχθειά σας στη φοροεπιδρομή, όπως λέτε, αλλά θέλετε να ξεχάσει ο ελληνικός λαός ότι από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2015 πήρατε μέτρα συνολικού ύψους 65 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 30 δισεκατομμύρια – καθώς τα 35 δισεκατομμύρια ήταν δαπάνες – ήταν φόροι!

Εσείς τα πήρατε αυτά τα μέτρα. Επιβάλλατε 30 δισεκατομμύρια φόρους στον ελληνικό λαό εσείς που σήμερα έχετε πάρει τη ρομφαία και ξιφουλκείτε εναντίον της υπερβολικής φορολόγησης, έχοντας το θράσος ορισμένοι από εσάς να βγαίνετε και στα μέσα ενημέρωσης και να δικαιολογείτε αυτούς οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό με offshore, εξαιτίας της υπερβολικής φορολόγησης. Και δεν λέτε στον ελληνικό λαό ότι αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος, ότι αιτία της πράγματι μεγάλης φορολόγησης είναι και το γεγονός ότι επί δεκαετίες και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης κάποιοι πονηροί και πονηρές έβγαζαν τα χρήματά τους εκτός.

Και μιλάτε, λοιπόν, εσείς για υψηλή φορολογία, λες και ξεχνάμε ότι εσείς φέρατε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς φέρατε την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, 30 δισεκατομμύρια φόρους. Να μην τους απαριθμήσω.

Όμως, το θέμα δεν είναι αυτό σήμερα. Το ερώτημα είναι το εξής: Φέρατε 30 δισεκατομμύρια φόρους την περίοδο 2010-2015. Γιατί, όμως, δεν καταφέρατε να έχετε θετική απόδοση, αλλά οι Κυβερνήσεις σας, όχι μόνο δεν γυρνούσαν την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά έπιαναν κάτι τρελά νούμερα στην ύφεση;

Με 30 δισεκατομμύρια φόρους, κατηγορείτε εμάς διαρκώς, που πράγματι έχουμε εξαναγκαστεί σε μία πολύ πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή σε ό,τι αφορά τη φορολογία, κοντά στο 3% του ΑΕΠ, που είναι ασύγκριτα μεγέθη.

Εντούτοις, δεν θέλω εδώ να ισχυριστώ τι είναι καλύτερο και ποιος τα έκανε καλύτερα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και την επιβολή πολιτικών, που όλοι γνωρίζουμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι για κανέναν δεν είναι θεμιτό να τις επιβάλει.

Το ερώτημα είναι άλλο: Εσείς με 30 δισεκατομμύρια φόρους, που το παίζετε τώρα υπερασπιστές της αντίληψης ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία, γιατί δεν καταφέρατε τίποτα; Γιατί δεν είχατε πλεόνασμα; Γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση;

Και όχι μόνο αυτό, αλλά είχατε ύφεση 7%, είχατε συμφωνίες για πλεονάσματα 4% και 4,5% και βεβαίως αυξήσατε την ανεργία.

Κύριε Βρούτση, εσείς που λέτε εδώ «ψέματα, ψέματα», να συγκρίνετε τα μεγέθη των ανέργων που φέρατε εσείς στην ελληνική κοινωνία, με αυτά που έχει φέρει η δική μας Κυβέρνηση και η κα. Αχτσιόγλου. Αν έχετε το θάρρος, να συγκριθείτε!

Έχουμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο εγώ σήμερα θέλω να απαντηθεί: Είναι, άραγε, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης αυτή η υπεραπόδοση που παρουσιάζει κατά δυο συναπτά έτη η ελληνική οικονομία; Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το απαντήσουμε στον ελληνικό λαό.

Έχουμε μια τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ ηπιότερης, που αποδίδει όχι προφανώς εξαιτίας της υπερφορολόγησης, αλλά εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης, με την ανεργία να είναι στο 20% – που την παραλάβαμε στο 26,5% και για πρώτη φορά μετά την κρίση να έχουμε λιγότερο από ένα εκατομμύριο ανέργους – εξαιτίας της εξισορρόπησης του ασφαλιστικού συστήματος, εξαιτίας της πάταξης της φοροδιαφυγής και βεβαίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι γλιτώσαμε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων.

Ας μην ξεχνιόμαστε, μπορεί το 3,5% να είναι υψηλό – δεν υπάρχει αμφιβολία – αλλά αυτά που είχατε εσείς αποφασίσει ήταν 4% και 4,5% και μάλιστα τις χρονιές που υπεραποδίδει η οικονομία. Πέρυσι είχαμε στόχο 0,5%. Αν είχαμε μείνει με εσάς, θα είχαμε στόχο 1,5%. Σήμερα είχαμε στόχο 1,75%. Αν είχαμε μείνει με εσάς, θα είχαμε στόχο πάνω από 3%. Να, λοιπόν, γιατί! Και πού θα έμενε ο χώρος για υπεραπόδοση;

Τολμάτε εσείς, λοιπόν, να μιλάτε για την υπερφορολόγηση. Παρακολουθώ και τα μέσα ενημέρωσης να επιτίθενται λυσσασμένα με ψεύτικα στοιχεία. Και τι δεν λένε! Λένε ότι έχουμε πλεόνασμα και μέρισμα, επειδή δήθεν περικόψαμε τις δαπάνες από την υγεία, ενώ για πρώτη φορά στη χώρα, μετά από δέκα χρόνια, ανοίγουν αντί να κλείνουν νοσοκομεία, γίνονται προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Ακούμε, επίσης, ότι έχουμε κάνει δήθεν στάση πληρωμών σε συντάξεις και σε εφάπαξ, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι όχι μόνο έχουμε προχωρήσει σε έκδοση πεντακοσίων 21.000 συντάξεων, κύριων, επικουρικών και εφάπαξ, αλλά και για πρώτη φορά μειώνεται το «στοκ» που είχε δημιουργηθεί την περίοδο 2010-2014.

Μας λένε, επίσης, ότι δήθεν αυτό το πλεόνασμα προέκυψε από τη μη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όμως, εδώ φαίνεται ότι εκτός από ψεύτες είστε και άσχετοι, αν το λέτε αυτό, διότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φέτος είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς οι εισροές και οι εκροές έχουν μηδενικό αποτέλεσμα.

Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπια. Αυτές οι πρακτικές ίσως ήταν πρακτικές του παρελθόντος. Σήμερα έχουν τελειώσει.

Και βεβαίως, αν θέλετε να ζητήσετε τα ρέστα από τους Θεσμούς και από την Ευρώπη, κάντε το, το έχετε ξανακάνει. Μαθαίνω ότι στέλνετε φίλους και συμβούλους εις το εξωτερικό, προκειμένου να κάνουν το λεγόμενο «bitching», δηλαδή να δυσφημίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα τα καταφέρετε, ό,τι και να κάνετε. Το δυστύχημα ίσως για εσάς είναι ότι αντί να είστε επικίνδυνοι για τη χώρα, μάλλον –και αυτό είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα- καταντάτε γραφικοί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας έχει καταφέρει να μειώνει δυόμισι μονάδες την ανεργία σε έναν χρόνο, έχει καταφέρει τα ασφαλιστικά της ταμεία εκεί που χρωστούσαν 1 δισεκατομμύριο να έχουν 90 εκατομμύρια πλεόνασμα, έχει καταφέρει να έχει επιτυχίες –όχι ίσως αυτές που θα θέλαμε και εμείς, αλλά σημαντικές επιτυχίες- στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής με τον φόρο της εθελούσιας αποκάλυψης έχουν δηλωθεί 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν βεβαιωθεί φόροι 598 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν μπει στα δημόσια ταμεία 208 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 208 εκατομμύρια ευρώ είναι μέρος αυτών που θα δοθούν στους πιο αδύναμους. Αυτά τα 208 εκατομμύρια ευρώ όχι μόνον δεν θα είχαν βρεθεί αν ήσασταν εσείς ακόμα στα πράγματα, αλλά θα είχαν χαθεί τόσα και άλλα τόσα, γιατί θεωρείτε ότι η  φοροδιαφυγή είναι και νόμιμη και ηθική! Αυτή είναι η διαφορά μας!

Να, λοιπόν, γιατί έχουμε υπεραπόδοση, να γιατί εμείς πετυχαίνουμε εκεί που εσείς αποτύχατε.

Θέλω, όμως, να κάνω και μία αναφορά στη διαρκή επίκληση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη ότι, αν ήταν, λέει, η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, θα μείωνε τους φόρους. Μάλιστα. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση αυτή. Επειδή, όμως, είναι γνωστή σε όλους μας η αριθμητική, ο αλγόριθμος, η εξίσωση των προγραμμάτων, η υποχρέωση της χώρας για συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, όταν λες κάτι απέναντι στον ελληνικό λαό – ας ξεχάσουμε το παρελθόν σας, ας ξεχάσουμε τι κάνατε όταν κυβερνούσατε, ας τα μηδενίσουμε όλα, είμαστε σε σημείο μηδέν – έχετε και την υποχρέωση να εξηγήσετε πώς, όχι μόνον να λέτε πράγματα τα οποία προφανώς και ακούγονται ευχάριστα.

Κοιτάξτε, θα απαντήσω στο ερώτημά σας, αν και θα με επικρίνει ο Πρόεδρος της Βουλής ότι κάνω διάλογο. Το αν εμείς συγκρουστήκαμε, προκειμένου αυτά τα οποία είπαμε στον ελληνικό λαό να τα κάνουμε πράξη, το έδειξε η ίδια η ζωή και το εξάμηνο εκείνο, όταν εμείς συγκρουόμασταν και εσείς μας λέγατε «υπογράψτε, πηγαίνετε τη χώρα στα βράχια».

Για να τελειώνει αυτό το παραμύθι, εσείς που δεν έχετε το θάρρος να βγείτε και να πείτε «θα συγκρουστούμε και θα επαναδιαπραγματευθούμε τη συμφωνία», πείτε μας πώς θα τα φέρετε, διότι βγαίνει ο Αρχηγός σας στο εξωτερικό, συναντάει τους επιτρόπους – και καλά κάνει – συνομιλεί και απευθύνει λόγους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά δεν λέει ούτε μία κουβέντα για αμφισβήτηση της συμφωνίας και του προγράμματος το οποίο εμείς υλοποιούμε. Το αμφισβητείτε το πρόγραμμα; Βγαίνετε να πείτε στον ελληνικό λαό, αλλά και στους εταίρους μας ότι εσείς θέλετε να γίνετε κυβέρνηση για να ανατρέψετε το πρόγραμμα; Γιατί δεν το λέτε; Εφόσον λοιπόν δεν το λέτε, πείτε μας πού θα βρείτε τη δυνατότητα να μειώσετε φόρους.

Να σας πω εγώ πού θα βρείτε; Αν το επιχειρούσατε ποτέ αυτό, θα εξαπολύατε ένα τεράστιο πογκρόμ να μειώσετε τις δαπάνες εκεί που γνωρίζετε ότι είναι απολύτως ανελαστικές, στη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική προστασία, στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ξέρετε, ο μεγαλύτερος λαϊκισμός είναι να υλοποιείς στην πράξη αυτό που δήθεν ξορκίζεις. Ξορκίζετε τον λαϊκισμό, αλλά εφόσον δεν λέτε ότι εσείς θα φέρνατε ποτέ μία καλύτερη συμφωνία, πρέπει να βγείτε και να πείτε στον ελληνικό λαό ότι κάθε ευρώ φόρου που λέτε ότι θα μειώσετε, θα είναι μείωση στις συντάξεις, μείωση στους μισθούς, θα είναι περικοπές στα σχολεία, κλείσιμο νοσοκομείων, θα είναι λιγότεροι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω λοιπόν λέγοντας ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα, ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Και πιστεύω ότι αυτό το βήμα εκτιμάται ήδη, ιδιαίτερα από τον ελληνικό λαό, από αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν, από τη μεγάλη πλειοψηφία που υπέστη βαρύτατη λεηλασία όλα τα προηγούμενα χρόνια και αναγνωρίζει ότι αυτή η Κυβέρνηση πάλεψε και παλεύει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση στηρίζοντας κυρίως αυτούς και όποια δυνατότητα έχει, όποιο περιθώριο έχει σε αυτούς το αναδιανείμει.

Πιστεύω λοιπόν ότι προχωρούμε σε μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και καταλαβαίνω βέβαια ότι αυτή την κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιους βολεύει να την αναγιγνώσκουν ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Όμως, αν είναι τέχνασμα, αυτό θα το πουν οι πολίτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι οποίοι μέσα στον Δεκέμβρη του 2017 – τις πρώτες μέρες και σίγουρα μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη – θα λάβουν μια ενίσχυση που για αυτούς είναι σημαντική.

Καταλαβαίνω βεβαίως ότι κάποιοι «πορφυρογέννητοι» δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους η ενίσχυση αυτή. Κάποιοι από εδώ, από αυτό εδώ το Βήμα την ονόμασαν «ψίχουλα», την είπαν «φιλοδώρημα», μια ενίσχυση των 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως για αυτούς τους «πορφυρογέννητους» τόσο να στοιχίζουν τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους.

Όμως σήμερα ήρθε η ώρα να μπει στο προσκήνιο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και θα μπει στο προσκήνιο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση κρατώντας όρθιους αυτούς που έχουν πληγωθεί περισσότερο. Για αυτούς υπάρχει αυτή η μεγάλη παράταξη, η παράταξη της Αριστεράς που βρίσκεται δίπλα στον εργαζόμενο λαό δίπλα στους χαμηλόμισθους, δίπλα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτούς εκπροσωπούμε, αυτοί μας έφεραν εδώ. Για αυτούς αγωνιζόμαστε, για αυτούς ματώνουμε και θα τα καταφέρουμε”.