«Απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων, δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προσθέτοντας πως «η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα αλλά και τίποτα περισσότερο», και συμπληρώνοντας πως «όσοι επιθυμούν περισσότερα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης», κάνοντας λόγο για ύπαρξη «κοινού εδάφους στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς», και υπογραμμίζοντας «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

Όσον αφορά το προσφυγικό, εξέφρασε την άποψη οτι «η αντιμετώπισή του ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος, η λύση του οποίου βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη de facto νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών, είναι μια θετική εξέλιξη», ωστόσο, τόνισε ότι «το γεγονός ότι όλο το βάρος της εφαρμογής της είναι μπροστά μας, καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα η διεθνής νομιμότητα προστάζει».