Η ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως είναι γεγονός και αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.

Στο ξενοδοχείο Κάραβελ στο κέντρο της Αθήνας, χτύπησε η καρδιά του ΠΑΣΟΚ, καθώς τουλάχιστον διακόσια παλιά και νέα στελέχη του κόμματος έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά.

Η επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, η προσχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ, αλλά και το δυναμικό «come back» του Γιώργου Παπανδρέου (και στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών), δημιούργησαν θετικό κλίμα στη συνάντηση, στην οποία τα χαμόγελα περίσσευαν. Από τον Αντώνη Λιβάνη και τον Γιάννη Καψή της πρώτης φρουράς του Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι τους βουλευτές και τα στελέχη της νέας γενιάς, δήλωσαν «παρών».

Το «reunion» αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως σκηνικό για την επιστροφή του γιου του ιδρυτή, πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που ενέταξε το ΚΙΔΗΣΟ στην ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο Κάραβελ συνοδευόμενος από τον «στρατηγό» Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Δημήτρη Ρέππα και τον Γιώργο Πεταλωτή. Στην ροτόντα των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ κάθονταν ακόμη οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, ήταν οι: Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Καψής, Ελένη Ανουσάκη, Αφροδίτη Παπαθανάση, Αντρέας Λοβέρδος, Αντώνης Λιβάνης, Χρήστος Πάχτας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Νεονάκης, Χρήστος Σμυρλής, Γιώργος Κατσιμπάρδης, Σούλα Μερεντίτη, Συλβάνα Ράπτη, Τόνια Αντωνίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, Πάρης Κουκουλόπουλος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Γιαννης Μαγκριώτης, Δημήτρης Αλαμπάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ροδούλα Ζήση, Γιάννης Κουράκης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Νίκος Μπίστης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Συμεών Κεδίκογλου, Δημήτρης Σαρρής, Ηλίας Μπεριάτος, Γιάννης Σουλαδάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Γιάννης Βλατής, Νίκος Σηφουνάκης, Ρένα Λαμπράκη, Αρης Σισσούρας, Θανάσης Γερμανίδης, Ντίνος Ρόβλιας, Αλέξανδρος Ακριβάκης, Σήφης Βαλυράκης, Γιάννης Θωμάς, Γιώργος Σταυρακάκης, Ευτύχης Κοντομάρης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Γρηγόρης Νιώτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Χάρης Καστανίδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Σταύρος Αρναουτάκης καθώς και οι Νικητιάδης, Ποδηματά, Χάιδος, Γερανίδης, Πιπεριάς, Μαγκούφης, Ανωμερίτης, Σχοιναράκη, Νάσος Αλευράς, Xρήστος Πρωτόπαπας, Ντίνος Ρόβλιας, Ιλχαν Αχμέτ.

Αντιθέτως  απουσίασαν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Φλωρίδης οι οποίοι έχουν ξεκινήσει δική τους πρωτοβουλία.

Μήνυμα ενότητας

«Διεκδικούμε να γίνουμε το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας και θα επιβάλλει την εθνική συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη», τόνισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της, και υποδεχόμενη τον Γιώργο Παπανδρέου με τη φράση «καλωσορίζουμε στους κοινούς μας αγώνες τους παλιούς μας συντρόφους», υπογράμμισε: «Στο πρόσωπο σας τιμούμε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δεν είναι εκδήλωση μνήμης αλλά πολιτικό γεγονός, που συνδέεται με στόχο την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης». Ταυτόχρονα  κάλεσε κι άλλους να ακολουθήσουν: «Πιστεύω ότι είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας. Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για τη μεγάλη κεντροαριστερά. Τους περιμένουμε τώρα κι όχι αύριο. Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το συνέδριο μας – μέσα στο 2017 – που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της παράταξης».

Καλύπτοντας πάντως τις απουσίες στελεχών όπως ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως «δηλώνουν παρόντες και άλλοι που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα».

Πηγές: cnn.gr, thecaller.gr

Επιμέλεια: inkomotini.gr