ΩΡΑ

Τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η ερχόμενη, και επιστρέφει η χειμερινή ώρα στην Ελλάδα.

Στις 04:00 τα ξημερώματα λοιπόν της ερχόμενης Κυριακής 26 του μηνός, γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν 03:00.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

Πρωτοεφαρμόστηκε τον 20ο αιώνα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Μετά καταργήθηκε, στη συνέχεια εμφανίστηκε πάλι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 ήρθε ξανά – για να μείνει αυτή τη φορά.

Στην Ελλάδα η αλλαγή της ώρας υιοθετήθηκε το 1973. Η θερινή ώρα στη χώρα μας ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου – γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών από τις 03:00 στις 04:00. Η επίσημη ονομασία του μέτρου στην Ελλάδα είναι “θερινή” και “χειμερινή” ώρα. Οι Αγγλοσάξονες προτιμούν το Daylight Saving Time = Χρόνος Εξοικονόμησης Ηλιακού Φωτός.

Η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με κοινοτική οδηγία (2000/C 337 Ε/18).

Σήμερα εφαρμόζουν το μέτρο εβδομήντα χώρες. Δεν το εφαρμόζουν οι χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, όπου μέρα και νύχτα διαρκούν από δώδεκα ώρες.