Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να να κερδίσει τη μάχη με τους μηχανισμούς του παλιού κατεστημένου που χρεοκόπησαν τη χώρα, διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. “Πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή απόφαση της δικαιοσύνης για τις μίζες της Siemens (σ.σ. αναφέρεται στην υπόθεση Μαντέλη). Προσβάλλει προκλητικά το περί δικαίου αίσθημα. Και μας αποδεικνύει ότι οι μάχες που έχουμε να δώσουμε με τους μηχανισμούς του παλιού κατεστημένου που χρεοκόπησαν τη χώρα θα είναι διαρκείς και πολυεπιπέδες. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις κερδίσουμε, ας το έχουν καλά στο μυαλό τους”, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “η μάχη μας για δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη Ελλάδα θα ενταθεί στη μεταμνημονιακή εποχή. Και το μέτωπό μας δεν θα είναι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και η εξυγίανση και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο”.

Εξάλλου εμφατικά περιέγραψε το διαμορφούμενο διακύβευμα στην ελληνική κοινωνία ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση: “Η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα. Μεγάλες θεσμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να δρομολογηθούν από σήμερα με αποφασιστικότητα και τόλμη. Ο «Κλεισθένης», η αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, η συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα στις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε με νόημα, και έδωσε τον τόνο ενόψει των πολιτικών εξελίξεων: “Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό“.

Άλλωστε, όπως τόνισε, “βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τομή για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία”.