• του Γιώργου Χανού, υποψηφίου δημάρχου Σαμοθράκης με την παράταξη “Σαμοθράκη 2020”.

“Διάφορες ενδείξεις δείχνουν ότι τα τελευταία ογδόντα τουλάχιστον χρόνια, το κλίμα της Σαμοθράκης ήταν καθαρά μεσογειακό με τις τέσσερις εποχές να έχουν τα συγκεκριμένα σταθερά χαρακτηριστικά (άνοιξη – καλοκαίρι – φθινόπωρο – χειμώνας).

Είχαμε για πολλά χρόνια τον χειμώνα πολλές χιονοπτώσεις, ορισμένες φορές σφοδρές (1955), ανέμους – κυρίως βόρειους/βορειοανατολικούς και νότιους ή και δυτικούς ισχυρούς, και βροχοπτώσεις συχνές με επίδραση κυρίως στα ρέματα Φονιάς – Πλατιά – Ξηροπόταμο. Οι κοίτες των υπολοίπων πολλών ρεμάτων παρέμειναν αμετάβλητες για πολλά χρόνια, κάτι που δείχνει ότι ο όγκος του νερού για πολλά χρόνια ήταν σταθερός μετά από μια βροχόπτωση.

Από το 2000 και μετά από μικρή περίοδο ξηρασίας, αρχίσαν να εκδηλώνονται λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής, διάφορα έντονα καιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα για τη Σαμοθράκη. Έτσι είχαμε μεγάλες χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, και κυρίως βροχοπτώσεις έντονες κατά περιοχές, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ζημιές στις υποδομές που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Ο κ. Γιώργος Χανός.

Από τις βροχοπτώσεις καταστράφηκαν κατά καιρούς τέσσερα μεγάλα γεφύρια στην περιοχή Άνω μεριά – Κήπος. Το γεφύρι του ρέματος Καρδέλι πολλές φορές, το ποτάμι της Πλατιάς ήταν αδιάβατο και θρηνήσαμε και θύματα. Καταστροφή της γέφυρας Αράπη (Άνω Καρυώτες), ζημιές στο οδικό δίκτυο μέχρι την Παλαιάπολη. Καταστροφή της γέφυρας της Αγίας Παρασκευής και του αρχαιολογικού χώρου. Καταστροφή της γέφυρας της Ποταμιάς και ζημίες του δρόμου Παλαιάπολη – Καμαριώτισσα. Ζημιές στον δρόμο Αλώνια -Ξηροπόταμος και καταστροφή της γέφυρας Καρρά και ζημιές σε όλη την κοίτη του Ξηροπόταμου. Καταστροφή του δρόμου προς το Λάκκωμα και καταστροφή της γέφυρας πριν τον Προφήτη Ηλία. Επίσης, ζημιές στα ποτάμια Πιτάκι, Κοιτάδας, και του δρόμου προς Άμμο – Κρημνιώτισσα. Επίσης, σημαντικές ζημιές γύρω από την εκκλησία της Χώρας. Επίσης είχαμε σημαντικές ζημιές κατά καιρούς στις υδρομαστεύσεις Άνω Μεριάς, Άνω-Κάτω Καρυωτών, Ασκαμνές και Παναγία Φανερωμένη (Ξηροπόταμο). Όπως επίσης και σε αρκετά αρδευτικά δίκτυα και σημαντικές ζημιές στο μεγάλο αγροτικό οδικό δίκτυο σε όλο το νησί.

Όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη χρηματοδότηση, πιστεύουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και σε εύλογο χρόνο.

Στις 27 Σεπτέμβρη του 2017 είχαμε μια πρωτόγνωρη θεομηνία από βροχόπτωση στον τομέα κυρίως Παλαιάπολη – Χώρα – Ξηροπόταμο, με τις γνωστές μεγάλες ζημιές. Οι ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στη Χώρα, στις περιοχές Σωτήρος και Αγίου Γεωργίου και στο περίφημο ρέμα Απατσανάδες (με την καταστροφή της ομώνυμης γέφυρας). Γίναμε πεδίο πανελλήνιου ενδιαφέροντος ειπώθηκαν πάρα πολλά και γίναν αυτά τα οποία βλέπουμε. Τα σχόλια δικά σας.

Σε επόμενες ανακοινώσεις θα παραθέσουμε πολλά από αυτά τα οποία έχουν εξαγγελθεί και ανακοινωθεί κατά καιρούς”.