Ακολουθώντας τα βήματα του Ερατοσθένη, στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Εκτόξευση πυραύλου από νερό.

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΟΜΑΔ“Following Eratosthenes’ footsteps”, είναι ο τίτλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής με υπεύθυνους καθηγητές τους Φώτη Φωτιάδη, Κωνσταντίνο Αραμπατζόγλου και Γιώργο Σουλιώτη.

Κεντρικό θέμα του προγράμματος, που υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας του eTwinning, και στο οποίο συμμετέχουν και σχολεία από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία, είναι η επανάληψη του υπολογισμού της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης, μετρώντας τη σκιά μιας ράβδου μήκους ενός μέτρου· πρόκειται για τον υπολογισμό που είχε κάνει ο Ερατοσθένης τον 2ο αιώνα π.Χ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των σχολείων, πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής εκπαιδευτική επίσκεψη εννέα μαθητών και δύο εκπαιδευτικών του πολωνικού σχολείου, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από μαθητές και καθηγητές του σχολείου της Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν διάφορες ομαδοσυνεργατικές δράσεις στον χώρο του σχολείου, καθώς και δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις: μία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας, και μία στην πόλη της Ξάνθης.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες (βόλεϊ – μπάσκετ) με σκοπό να δεθούν ως ομάδα/ες, κατασκεύασαν και εκτόξευσαν πυραύλους από νερό, πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις εντός του φουσκωτού πλανηταρίου του σχολείου, όπως η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ σχετικά με τους αστερισμούς και τους μύθους που τους συνοδεύουν. Σε ένα μάλιστα από τα ομαδοσυνεργατικά εργαστήρια, δημιούργησαν τους δικούς τους μύθους και αστερισμούς, που «τρύπησαν» μέσα στο πλανητάριο, και αφηγήθηκαν καθισμένοι σε κύκλο και με τη βοήθεια φακού τους.

Εκτόξευση πυραύλου από νερό.
Εκτόξευση πυραύλου από νερό.

Παράλληλα, οι Πολωνοί μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, και παρουσίασαν το δικό τους σχολείο και την πόλη τους, το πολωνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και το έργο σημαντικών Πολωνών επιστημόνων, όπως η Marie Curie και ο Nicolaus Copernicus.

Στο ΚΠΕ Μαρώνειας οι μαθητές δημιούργησαν ομάδες, και λύνοντας γρίφους στα κρυφά σημεία της Μαρώνειας, έψαξαν να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό με τη βοήθεια μιας πυξίδας. Επίσης, επισκέφθηκαν το αρχοντικό Ταβανιώτη, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας ακούγοντας μουσική.

 

Από την επίσκεψη στη μαγευτική Μαρώνεια.
Από την επίσκεψη στη μαγευτική Μαρώνεια.

Στην Ξάνθη τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη, στα σημαντικά κτίριά της καθώς και στο λαογραφικό μουσείο.

Τον Μάρτιο του 2015, οι Πολωνοί θα ανταποδώσουν τη φιλοξενία, υποδεχόμενοι τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. 

Τι είναι το eTwinning

Το eTwinning είναι μια μη χρηματοδοτούμενη ευρωπαϊκή δράση, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν τα online εργαλεία του eTwinning (τη Διαδικτυακή Πύλη και το Desktop) για να βρεθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν εικονικά, να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να ομαδοποιηθούν, να μάθουν μαζί στις Εκδηλώσεις Εκμάθησης και να αναλάβουν τη διεξαγωγή online έργων. Μέσω του eTwinning, σχολεία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Κροατίας, της FYROM, θα υποστηριχθούν στην “αδελφοποίηση” μέσω του Internet. Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε, καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Όμως αυτό δεν είναι ο μοναδικός στόχος του eTwinning, το οποίο ξεπερνά την στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων, αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Δάσκαλοι, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση). Το eTwinning μπορεί να οριστεί ως μία συνεργασία μακράς διάρκειας όπου τουλάχιστον δύο σχολεία από τουλάχιστον δύο Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να φέρουν εις πέρας μαζί μία παιδαγωγική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα: μία ανταλλαγή μεταξύ δύο εκπαιδευτικών, δύο ομάδων εκπαιδευτικών ή τμήματα θεμάτων, δύο βιβλιοθηκάριων ή δύο διευθυντών. Το eTwinning προσβλέπει σε εκπαιδευτικές συνεργασίες όπου ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, διευθυντών και προσωπικού υποστήριξης θα εμπλακεί σε μία πολυ-επίπεδη δραστηριότητα. Ο σκοπός είναι να συνεργαστεί το προσωπικό δύο σχολείων για μακρύ χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως διδακτέα ύλη ή ακόμα και θέματα σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood