Ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης
Ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης

Στο μήνυμά του προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Δ.Π.Θ., ο νεοεκλεγείς Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, κρούοντας κώδωνα εγρήγορσης ενόψει των προβλημάτων που ταλανίζουν το ίδρυμα, καταθέτει τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού του για το μέλλον αυτού, δείχνοντας τον δρόμο της υγιούς ανάπτυξής του.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του άμα τη εκλογή του, ο κ. Καραμπίνης τονίζει:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε στο αξίωμα του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. για τη χρονική περίοδο 2014-2018.

Όπως προέκυψε και από την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το Δ.Π.Θ. σήμερα, 41 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, διέρχεται την κρισιμότερη ίσως περίοδο, έχοντας να αντιμετωπίσει έντονα προβλήματα ακαδημαϊκά, θεσμικά, οικονομικά, προσωπικού και υποδομών, με ορατό τον κίνδυνο για πιθανή απαξία και συρρίκνωσή του.

Άμεσος στόχος μας, να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτό, και να επαναφέρουμε το πανεπιστήμιό μας σε υγιή τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης, μέσα από την παραγωγή σύγχρονης γνώσης υψηλού επιπέδου, αποτελεσματική εκπαίδευση με καλλιέργεια κριτικής σκέψης, και επιπρόσθετη αναβάθμιση της επιλεξιμότητας αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στις δομές του ιδρύματος, με επαναλειτουργία και πλήρη συνεργασία των οργάνων διοίκησης (Συμβούλια Ιδρύματος, Πρύτανης, Σύγκλητος, Κοσμητείες, κ.λπ.), αλλά και όσων από την πανεπιστημιακή κοινότητα θέλουν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση και αναδιάρθρωση του Δ.Π.Θ.

Απαιτούνται επίσης ενέργειες για την επανάκαμψη της ανάπτυξης και την αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης με ευρύτερες διεθνείς συνεργασίες.

Συναισθανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε για την περαιτέρω πορεία του ΔΠΘ, και θα πρέπει όλοι να στρατευθούμε για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με διεθνές κύρος, διακρίσεις και αριστεία.

Παράλληλα, παραμένουμε σταθεροί στις βασικές μας αρχές για ένα δυναμικό και αυτοδύναμο Δημόσιο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν αποτελεί μόνο τον βασικότερο αναπτυξιακό μηχανισμό, αλλά πρώτιστα αποτελεί πνευματικό φάρο με ουσιαστικές κοινωνικές παρεμβάσεις μέσα από την παραγωγή αξιών και πολιτισμού.

Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης».