Έπεσε η αυλαία της δίκης

Mε την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα έπεσε την Πέμπτη η αυλαία του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εδώ και ένα χρόνο εκδικάζεται η υπόθεση των αποκαλούμενων ιερών ανταλλαγών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους και αποτιμώντας τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις που τους οδήγησαν στο εδώλιο.

Η κ. Κρίνα επισήμανε ότι ουσιαστικά οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αν και όπως η εισαγγελέας ανήκουν στο Δημόσιο, εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Για την ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο η εισαγγελέας τόνισε: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;» είπε η κ. Κρίνα.

Κλείνοντας η εισαγγελέας σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές πρόσθεσε:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας, δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα, στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου, δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».

Στο άκουσμα της αθωωτικής πρότασης το κατάμεστο από κόσμο ακροατήριο ξέσπασε χειροκροτήματα, ενώ ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για μία απόλυτα ορθή αγόρευση και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης.

Πηγή: in.gr