Την άμεση ηθική και οικονομική τους αποκατάσταση ζητάει η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης.

Η σύλληψη 4 αστυνομικών του Α.Τ. Κήπων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράνομων μεταναστών και πλαστογραφίας εγγράφων ήταν μία είδηση που είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη της Θράκης τον Ιούνιο του 2014. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ., η οργάνωση προωθούσε στην ελληνική επικράτεια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι χρηματικής αμοιβής, αλλοδαπούς, υπηκόους Γεωργίας, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής. Για εμπλοκή τους στην υπόθεση είχαν συλληφθεί, στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο, συνολικά 22 άτομα. Μεταξύ αυτών οι 4 αστυνομικοί, 3 αρχιφύλακες και ένας υπαρχιφύλακας, που υπηρετούσαν στους Κήπους του Έβρου.

Ειδικά για τη συμμετοχή των αστυνομικών στην εγκληματική οργάνωση, αναφερόταν στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ότι «όπως εξακριβώθηκε, συνεργάζονταν με την εγκληματική οργάνωση και επέτρεπαν έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 100 έως και 500 ευρώ ανά άτομο, την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, οδικώς από σημείο της μεθορίου. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι η μηνιαία αμοιβή, που λάμβαναν οι αστυνομικοί για την «ασφαλή» είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας, ανέρχεται τουλάχιστον σε 3.500 ευρώ, για κάθε έναν από αυτούς. Το ρόλο του συνδέσμου, μεταξύ των αστυνομικών και μελών της οργάνωσης, είχε ένας 58χρονος υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του κυκλώματος, ως μεταφορέας των παράνομων αλλοδαπών. Επιπλέον, είχε αναλάβει την καταβολή των ανάλογων χρηματικών ποσών στους αστυνομικούς, κάθε φορά που επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια».

Οι παραπάνω κατηγορίες που βάρυναν τους 4 αστυνομικούς, φαίνεται ότι κατέπεσαν σε δίκη που διεξήχθη πρόσφατα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Αυτό γνωστοποιεί με ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση, η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης. Το συνδικαλιστικό όργανο κάνει λόγο για δικαίωση ύστερα από 2,5 χρόνια για τους 4 αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, ενώ ζητά από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την άμεση ηθική και οικονομική τους αποκατάσταση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης αναφέρει τα εξής:

«Αθώοι κρίθηκαν ύστερα από 2,5 χρόνια οι τέσσερις αστυνομικοί του Α.Τ. Κήπων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί τότε μεταξύ των οποίων και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί δικαίωση για τους τέσσερις συναδέλφους και τις οικογένειές τους που επί 2,5 χρόνια περνούσαν τον δικό τους Γολγοθά, αφού κατηγορήθηκαν άδικα, στοχοποιήθηκαν, και κατέρρευσαν οικονομικά.

Πριν από 2,5 χρόνια όντως κάποιοι αστυνομικοί δεν κάνανε σωστά τη δουλεία τους. Αυτοί δεν ήταν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Κήπων αλλά αυτοί που με «ελαφρά την καρδία» και χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα στοιχεία κατηγόρησαν και «τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί» τους τέσσερις συναδέλφους μας.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένουμε την άμεση ηθική και οικονομική αποκατάσταση των αδίκως κατηγορουμένων συναδέλφων μας.

Αρχικά με την έκδοση μιας ανακοίνωσης για την αθώωση τους, αναλόγου περιεχομένου και ύφους με εκείνο που είχε εκδοθεί πριν από 2,5 χρόνια και  στη συνέχεια επιστρέφοντας τα χρήματα αυτά που απώλεσαν λόγω της επί δύο χρόνια διαθεσιμότητας που βρισκόταν και φυσικά την κάλυψη όλων των δικαστικών εξόδων.

Τέλος καλό θα είναι να αναζητηθούν  πιθανές ευθύνες σε αυτούς που σχημάτισαν τη δικογραφία ώστε να αποφευχθούν  στο μέλλον ανάλογες αδικίες σε βάρος τίμιων και σκληρά εργαζομένων αστυνομικών».