φωτοβολταϊκά-αγροτώνΤρεις ημεδαποί ηλικίας 41, 45 και 47 ετών, οι οποίοι με το πρόσχημα της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες, από τους οποίους εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη κατά συναυτουργία και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνονται τρεις ακόμη ημεδαποί, και συγκεκριμένα ένας 44χρονος, ένας 54χρονος και ένας ακόμα αγνώστων στοιχείων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 41χρονος, με την συνδρομή και των υπόλοιπων εμπλεκομένων, παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος ανώνυμης εταιρείας που λειτουργούσε από το 2010, και αναλάμβανε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων εισπράττοντας από ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή, χωρίς ουδέποτε να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν τα υποτιθέμενα έργα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί 17 περιπτώσεις απάτης σε βάρος ιδιωτών, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που έχουν αποκομίσει οι δράστες υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

Επιπλέον, από τον φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην εταιρία, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος και πλήθος ποινικών και διοικητικών παραβάσεων, ενώ το ύψος των εσόδων που έχουν αποκρυβεί και οι αναλογούντες φόροι, ξεπερνούν το 1.200.000 ευρώ.

Αναλυτικά, για το ελεγχόμενο διάστημα, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις:

– μη έκδοση παραστατικών συνολικής αξίας 640.129 ευρώ,

– μη καταχώρηση παραστατικών συνολικής αξίας 166.341 ευρώ,

– μη απόδοση Φ.Π.Α, ύψους 218.059 ευρώ,

– μη απόδοση φόρου εισοδήματος ύψους 181.963 ευρώ.

Ως διοικούντες την εταιρεία εμφανίζονταν ανά διαφορετικές περιόδους όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός του 47χρονου, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες λογιστή.

Επίσης, όπως προέκυψε, τα γραφεία της εταιρείας είχαν διακόψει τη λειτουργία τους αιφνιδίως και απροειδοποίητα, ενώ παράλληλα είχε ενοικιαστεί άλλος επαγγελματικός χώρος, σε διεύθυνση άγνωστη στους πελάτες της εταιρείας. Μοναδική μέτοχος της εταιρίας διακριβώθηκε ότι είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με έδρα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr