Η κ. Κατ. Γεροστεργίου.
Η κ. Κατ. Γεροστεργίου.

Η περιφερειακή σύμβουλος ΑΜ-Θ της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», κ. Κατερίνα Γεροστεργίου, συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων από την Ιταλία με θέμα συνάντησης την κατασκευή και τη διέλευση του αγωγού TAP.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη διέλευση του αγωγού, και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και καθολική αντίδραση και στην περιοχή της Ιταλίας (Απουλία), όπου θα καταλήξει ο αγωγός, αντίστοιχος με αυτόν που υπάρχει στην περιοχή της Καβάλας.

Σε ανακοίνωσή της η κ. Γεροστεργίου αναφέρει:

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη συγκεκριμένη  περιοχή της Ιταλίας, το σύνολο των Δημάρχων και Φορέων της περιοχής είναι αντίθετοι στο έργο, καθώς αλλάζει την κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής (επαγγελματικές ασχολίες, πολιτιστικά στοιχεία, περιβάλλον), και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Ήδη ο Δήμαρχος της περιοχής έχει καταθέσει σε αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Βουλής για θέματα διαφθοράς, καθώς φαίνεται ότι στο θέμα της κατασκευής του αγωγού TAP στην Ιταλία εμπλέκεται ενεργά το οργανωμένο έγκλημα της Ιταλίας.

Το θέμα της αντίθεσης στην κατασκευή του αγωγού, για λόγους προστασίας εναντίον της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των φορέων που αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού, καθώς το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο και ως γνωστό η καύση των ορυκτών καυσίμων είναι ο παράγοντας με την υψηλότερη επιβάρυνση σε θέματα κλιματικών αλλαγών.

Η καταπάτηση, δε, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών στο θέμα της διαβούλευσης, είναι παραπλήσια με αυτήν που παρατηρήθηκε και στην αντίστοιχη διαβούλευση στην Ελλάδα.

Επιπλέον και η Καθολική Εκκλησία, μέσω του επισκόπου της περιοχής της Απουλίας έχει ταχθεί κατά του έργου του αγωγούTAP.

Τέλος, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί και το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν από όπου θα προέρχεται το αέριο, όπου δεκάδες πολίτες έχουν φυλακισθεί για την αντίδρασή τους στην κατασκευή του αγωγού και την αντίθεσή τους επίσης με το μαύρο χρήμα που φαίνεται να διακινείται από το Αζερμπαϊτζάν προς μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της Αμερικανικής Γερουσίας με αφορμή την κατασκευή του αγωγούTAP.

Στη συνάντηση κλήθηκε και συμμετείχε ο κ. Καλπακίδης εκ μέρους του Αγροτικού συλλόγου του Δήμου Καβάλας, ο οποίος ανέφερε τις πιέσεις που ασκούνται μέσω του Συλλόγου για το θέμα του αγωγού TAP.

Αποφασίστηκε οι τρεις πλευρές να προβούν σε κοινές δράσεις προκειμένου να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατασκευή του TAP, με κοινή Διεθνή συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, προς το Φθινόπωρο του 2016, και επιπλέον την Διεθνή δημοσιοποίηση των αντιδράσεων των φορέων της Ελλάδας στο θέμα της κατασκευής του αγωγού TAP».