• «Δεν φταίνε οι βροχές, αλλά η απουσία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ανακοίνωση με την οποία αξιώνει την άμεση και πλήρη αποζημίωση γεωργών και κτηνοτρόφων, για τις ζημιές που υπέστησαν εξ αιτίας της πρόσφατης έντονης βροχόπτωσης, εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης.

Συνάμα, στηλιτεύονται, η απουσία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και οι ευθύνες Κυβερνήσεων, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και των Δήμων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Άλλη μια φορά, μια έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, σπίτια και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας αλλά και της περιοχής του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών (Αμάραντα, Πάμφορο, Ίσαλο, κ.α.).
Έπεσε βέβαια πολύ νερό σε λίγο χρόνο, όμως δεν είναι αιτία το φυσικό φαινόμενο για τις καταστροφές.
Η αιτία είναι η έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων.
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν διεκδικούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικούς πόρους για να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα που η αναγκαιότητά τους είναι γνωστή από χρόνια.
Ο Σύλλογός μας ζητά να παρθούν με ευθύνη του κράτους και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή της Νέας Καλλίστης και του Νομού Ροδόπης γενικότερα.
Συγκεκριμένα:
Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών.
Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών στην χαμένη παραγωγή αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες-κτηνοτρόφους των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων».