Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑγκαλιαΖΩ σε συνέδριο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα
Την Κοινωνική Συνεργατική Επιχείρηση Αγκαλιά-Ζω, τη φιλοσοφία και τους στόχους λειτουργίας της που αφορούν στην απασχόληση ανέργων, παρουσίασαν σε συνέδριο για τις μορφές απασχόλησης και την κοινωνική επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, η Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Αναστασία Μπατματζόγλου κι ο Αντιπρόεδρος Βαγγέλης Αμούτζας.
Όπως ανέφεραν κατά τις εργασίες της συνάντησης, η ” ΑγκαλιάΖΩ” είναι μια νέα επιχείρηση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Ροδόπη, από καταρτιζόμενους του προγράμματος, που έχει ως στόχο να προωθήσει στην αγορά εργασίας 150 ανέργους αρχικά. “Πέντε άτομα επιλέξαμε να ρισκάρουμε και να δημιουργήσουμε αυτή τη κοινωνική επιχείρηση που έχει ως στόχο άνεργοι να βρίσκουν δουλειά σε ανέργους. Ο ρόλος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Ροδόπη από δω και πέρα είναι υποστηρικτικός και όπως και ο πρόεδρος της, Στάθης Κεφαλίδης, λειτούργησε σαν μια κοινωνική θερμοκοιτίδα”.

Εστιάζοντας στο ρόλο των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, η κ. Μπατματζόγλου κι ο κ. Αμούτζας σημείωσαν, το προσανατολισμό τους στην κατεύθυνση της επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων, τη βελτίωση των προοπτικών των ανθρώπων, των τοπικών κοινωνιών ή το περιβάλλον. Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ διοικούνται ισότιμα από τα μέλη τους ενώ η λειτουργία τους βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους ενώ το κέρδος τους προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. “Προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εργάζονται μαζί, να συστήνουν βιώσιμες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προάγουν την ευημερία της κοινωνίας. Πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο του επιχειρείν που δίνει έμφαση στον άνθρωπο και στην κοινωνική συνοχή.Κερδίζοντας λοιπόν η κοινωνική επιχείρηση κερδίζει η κοινωνία”, τόνισαν στο λόγο τους τα μέλη της “ΑγκαλιάΖω”.

Ενδιαφέρον στοιχείο που παρατέθηκε κατά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ , αποτελεί το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας απασχολεί σήμερα πάνω από το 11 εκατ. εργαζομένους αντιπροσωπεύοντας το 6% της συνολικής απασχόλησης. Στη Γαλλία η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 12% της απασχόλησης. Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 68.000 κοινωνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας με 24 δις λίρες στην οικονομία και απασχολώντας 800.000 εργαζόμενους. Στην Ισπανία μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη απασχολεί πάνω από 83.000 άτομα σε 256 εταιρίες και έχει κύκλο εργασιών άνω των 14 δις ευρώ το 2011.