– Στις 13, 14, 15 Μαρτίου / Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

– Η Κομοτηνή, πρώτη πόλη μετά την Αθήνα που φιλοξενεί την παράσταση.

Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, με την υποστήριξη του γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014, επιστρέφει στην Κομοτηνή με τη νέα της παραγωγή, «Αβελάρδος και Ελοΐζα»,  τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο «Γιοι και κόρες».

Η παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» βασίζεται στην αληθινή ερωτική ιστορία του φιλόσοφου και θεολόγου Πέτρου Αβελάρδου, και της μαθήτριάς του Ελοΐζας Φυλμπέρ, οι οποίοι ερωτεύτηκαν, αψήφησαν μια ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και το Παρίσι του 12ου αιώνα, και αποτέλεσαν πεντακόσια χρόνια πριν γραφεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, το ζευγάρι-σύμβολο της άφθαρτης αγάπης.

ΘΕ2Ο κοινός τους τάφος στο Παρίσι, έχει πλέον μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου, και αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης.

Η πρώτη εκδοχή της δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, και η δεύτερη παρουσιάστηκε για εξήντα sold out παραστάσεις τον χειμώνα 2014-2015 στην Αθήνα (Θέατρο Νέου Κόσμου), και τώρα περιοδεύει.

Η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα στην οποία παρουσιάζεται, ως ελάχιστο «ευχαριστώ» του θιάσου στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η παράσταση «Γιοι και κόρες», η οποία συνεχίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάστηκε για δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν – Καλύτερου Νεοελληνικού Έργου 2012-2014».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη

ΘΕ3Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας

Στο Παρίσι του 12ου αιώνα, και μέσα στο απολύτως εχθρικό θεοκρατικό κράτος της εποχής, ο διασημότερος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος, ερωτεύεται και κάνει παιδί με την δεκαεξάχρονη, μα ήδη ευρείας καλλιέργειας μαθήτριά του, Ελοΐζα Φυλμπέρ.

Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο, η Εκκλησία αντιδρά, και ο θείος της Ελοΐζας πληρώνει δολοφόνους για να ευνουχίσουν τον Αβελάρδο. Ο Αβελάρδος επιζεί, και αποφασίζει ταπεινωμένος να κλειστεί σε μοναστήρι. Παραγγέλνει στην Ελοΐζα να κάνει το ίδιο, η οποία παρότι δεν έχει καμία έφεση στη μοναστική ζωή, υπακούει.

Το ζευγάρι ζει χωριστά για τα επόμενα είκοσι χρόνια, δεν συναντιέται παρά μόνο για μία και μοναδική φορά, και επικοινωνεί μόνο με απελπισμένες επιστολές.

Ο Αβελάρδος πεθαίνει, και η Ελοΐζα ζητά, όταν πεθάνει και η ίδια, να τους θάψουν μαζί, επιθυμία που δεν εισακούγεται, παρά επτακόσια χρόνια μετά, όταν μεταφέρονται τα οστά τους σε κοινό τάφο στο νεκροταφείο του Père Lachaise.

Η ζωή και ο παθιασμένος έρωτας  του ζευγαριού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μελέτης για καλλιτέχνες και επιστήμονες των επόμενων αιώνων, γιγαντώνοντας τη φήμη τους.

Κριτικές στον Τύπο

  • «Ένα άρτιο ανέβασμα κι ένα θαυμάσιο νέο ελληνικό έργο».

Στέλλα Xαραμή, tospirto.net

  • «Έχει ευγένεια, πυκνότητα και φιλοσοφική σπουδή που σπάνια βλέπουμε στη σύγχρονη δραματουργία».

Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών

  • «Κείμενο βαθύ, απλό, απλά συγκλονιστικό. Είναι διαφορετικό. Γρήγορο, άμεσο, ελπιδοφόρο. Ερμηνείες εξαιρετικές. Θέατρο που αξίζει να δεις!».

Τζίνα Δαβιλά, iporta.gr

  • «Τρεις θαυμάσιοι ηθοποιοί συνέθεσαν ένα σκηνικό ποίημα υψηλής ποιότητας!».

Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ARTEZ, τεύχος 198

  • «Mια παράσταση τρυφερή, συγκινητική, με πολύ συναίσθημα!».

ΘΕ4Όλγα Σελλά, Καθημερινή

  • «Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας μπορεί να συγκινήσει και αυτόν που δεν έχει αγάπη για να ορκιστεί».

Χρύσα Φωτοπούλου, onlytheater.gr

  • «Ο Καλαβριανός τόλμησε και κέρδισε δεκάδες βουρκωμένους θεατές, να λένε στο τέλος κάθε παράστασης πόσο πολύ τους άγγιξε αυτό το καταδικασμένο love story».

Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ

  • «Οι θεατές δεν ήθελαν να σηκωθούν από τη θέση τους, σαν να μην ήθελαν να φύγουν, γιατί είχαν βρει στην αίθουσα ένα κομμάτι της δικής τους ζωής».

Βαγγέλης Σαρακινός, artplay.gr

  • «Αν θέλετε λοιπόν να συγκινηθείτε, να κλάψετε, να αισθανθείτε πώς είναι οι μεγάλες αγάπες, γιατί αντέχουν στον χρόνο και γιατί θα είναι αιώνια δεμένες, αυτή είναι η σίγουρη θεατρική σας επιλογή».

Γιώργος Μητρόπουλος, euronews.com

  • «Η συγκίνηση των θεατών μέσα στο σκοτάδι είναι σαν φόρος τιμής στο ζευγάρι και σε κάθε αγάπη που εμπόδισαν οι συνθήκες».

Λεωνίδας Αναγνώστου, huffingtonpost.gr

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. 

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 25310-37770, 25310-27484.

Προπώληση εισιτηρίων: Εργάσιμες ημέρες 09:00-14:00 και 18:00-21:00, από τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

13, 14, 15 Μαρτίου, στις 21.00 (διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά / χωρίς διάλειμμα).