Επιστολή Κίνησης Πολιτών για ανέγερση σχολείου στο Χάρμανλικ, με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων.

Η Κίνηση Πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» επανακαταθέτει το αίτημα για ανέγερση και λειτουργία νέας σχολικής μονάδας στη γειτονιά Χάρμανλικ Κομοτηνής, αυτή τη φορά απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο. Στη μακροσκελή επιστολή της Κίνησης Πολιτών περιγράφονται διεξοδικά τα προβλήματα των υφιστάμενων σχολικών μονάδων μειονοτικής εκπαίδευσης στην Κομοτηνή, ενώ ζητείται από τον κ. Καμμένο να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανέγερση νέας, με τη συνδρομή και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Η επιστολή της Κίνησης Πολιτών «Θέλουμε  Μειονοτικό  Σχολείο» προς τον Υπουργό Εθνικής  Άμυνας, Πάνο Καμμένο

«Προς Αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κύριο Πάνο Καμμένο.

Με αφορμή της δήλωσης σας κατά την διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Παρμενίων για κατασκευή σχολείων στην Θράκη για την μειονοτική εκπαίδευση, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή ως εκπρόσωποι Κίνησης Πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» με σκοπό να σας μεταφέρουμε την ανησυχία μας για την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και την διαμαρτυρία της τοπικής μειονοτικής κοινωνίας στην Κομοτηνή για τις ανεπαρκείς και τραγικές εγκαταστάσεις που έχουν γίνει πλέον ανυπόφορες στα τρία από τα τέσσερα μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Κομοτηνής.

Η ανέγερση ενός σύγχρονου μειονοτικού δημοτικού σχολείου στην Κομοτηνή με την συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων θα ήταν ελάχιστος φόρος τιμής στους πεσόντες ήρωες (μάρτυρες για τους μουσουλμάνους) μουσουλμάνους στρατιώτες στα Ελληνοαλβανικά σύνορα το 1940 – 41 στον πόλεμο κατά του φασισμού και της εισβολής στην Ελλάδα. Τα δισέγγονα αυτών που πέθαναν πολεμώντας για την πατρίδα αξίζουν σίγουρα καλύτερα σχολικά κτίρια.

Συγκεκριμένα στο 5ο και στο 2ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Κομοτηνής όπου σπουδάζουν τα παιδιά μας αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα σε ένα θρανίο τρεις και τέσσερις μαθητές μαζί καθώς, οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πολύ μικρές. Οι δάσκαλοι/ες στο 5ο μειονοτικό σχολείο αδυνατούν να πραγματοποιούν συσκέψεις, διότι έχουν τόσο μικρό γραφείο συσκέψεων που δεν χωρούν ούτε οι καρέκλες τους.

Τα παιδιά μας δεν μπορούν να αθληθούν αφού δεν υπάρχουν αύλιοι χώροι, είναι παμπάλαια τα κτίρια και είναι μαζί με τζαμιά, που αυτό δημιουργεί πάλι άλλα προβλήματα. Ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία πολλών μειονοτικών σχολείων λόγω έλλειψης μαθητών, δεν έχει ανεγερθεί κανένα μειονοτικό σχολείο από το 1952 έως σήμερα στην Κομοτηνή. Δυο μειονοτικά δημοτικά σχολεία στην Κομοτηνή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ τα τρία από τα τέσσερα που λειτουργούν δεν ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες της εποχής μας.

Ο συνωστισμός στα σχολεία αυτά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα μειονοτικό σχολείο στην αμιγώς μουσουλμανική συνοικία «Χαρμανλίκ» της Κομοτηνής. Στην περιοχή Χαρμανλίκ που βρίσκεται βορειανατολικά της Κομοτηνής κατοικούν περισσότεροι από 100 μαθητές δημοτικού, καθώς η περιοχή αυτή κατοικείται από κατοίκους των ορεινών χωριών της Ροδόπης που ήρθαν να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην Κομοτηνή, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη περιοχή που επεκτείνεται και μεγαλώνει πληθυσμιακά συνεχώς. Τα παιδιά μας αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων για να φτάσουν στα δυο αυτά σχολεία που δεν μπορούν να στεγάσουν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, ούτε έχουν περιθώρια επέκτασης λόγω της μικρής σε εμβαδόν έκτασής τους. Επίσης βρίσκονται σε τέτοια σημεία της πόλης που δεν έχουν πρόσβαση τα λεωφορεία, που μεταφέρουν τους μαθητές από μακρινές περιοχές λόγω της στενότητας των δρόμων, ενώ κτιριακά είναι σχεδόν ετοιμόρροπα αφού έχουν κατασκευαστεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ως Κίνηση Πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» συλλέξαμε περισσότερες από 600 υπογραφές γονέων και άλλων κατοίκων που θέλουν την ανέγερση ενός σύγχρονου σχολικού κτιρίου για την μειονοτική εκπαίδευση, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και υπογραφές των νυν και πρώην βουλευτών της Θράκης. Υποβάλλαμε το αίτημα μας στις 29-10-2014 στο Δήμο της πόλης μας με αριθμό Πρωτοκόλλου 46991 και , στις 6 – 5 – 2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 1742 στην Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ και στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ στις 7- 5 – 2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 3677. Λάβαμε στις 16 – 06 – 2015 την αρνητική απάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.8.2/3.1/3677, που υποστηρίζει ότι θα υποβαθμιστούν τα δυο προαναφερόμενα μειονοτικά δημοτικά σχολεία αν ανεγερθεί νέο μειονοτικό σχολείο στην περιοχή, παραβλέποντας το συνωστισμό που επικρατεί στα σχολεία αυτά και την ανεπάρκεια προαύλιων χώρων και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στην απάντηση του περιφερειακού διευθυντή επίσης δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι στα πλαίσια του νεοεγκριθέντος πολεοδομικού σχεδίου πόλεως, αριθμός 2931 στις 23 Φεβρουαρίου του 2012 (Εφημερίδα Κυβερνήσεως ), έχει χαρακτηριστεί ένας χώρος με εμβαδόν 2666 τ.μ. για σχολική χρήση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή Χαρμανλίκ Κομοτηνής. Τέλος, τονίζει ότι συνεργάζεται η διεύθυνση με τον δήμο Κομοτηνής για εύρεση λύσης στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τρία μειονοτικά σχολεία, κάτι το οποίο αποδεικνύει την ορθότητα και το δίκαιον του αιτήματός μας.

Έχοντας υπόψη μας την δυσκολία που υπάρχει στο θέμα αυτό ζητάμε ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους σας ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη που θα είναι προς όφελος των παιδιών μας.

Με σεβασμό

Εκπρόσωποι Κίνησης Πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο»

Σιτζάκ Εμίν Κιαμήλ – Ντικιλή Ισμαήλ Μουσταφά».