ΦΕΛΙΝΑMε επιστολή της στον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και στο δημοτικό συμβούλιο, για την όδευση του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου από τη Θράκη, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου, αναφέρει:

«Η παράταξή μας «Εμείς…η πόλη», αιτείται την εισαγωγή προς συζήτηση και ενημέρωση του σώματος για το θέμα της «Όδευσης του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP)». Είναι ευρέως γνωστό και μάλιστα έχει αποκτήσει τεράστια δημοσιότητα το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑP, που σε κάθε περίπτωση είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας. Το θέμα φυσικά αφορά και τους πολίτες του Δήμου μας από τη στιγμή που εγκαταστάσεις και εργοτάξια θα δημιουργηθούν σε οικισμούς του Δήμου. Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που έχει αναπτύξει η εταιρεία, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις ενημέρωσης σε κάποιους οικισμούς της περιοχής, χωρίς βέβαια την επιθυμητή συμμετοχή. Γνωρίζοντας ότι έχει προηγηθεί συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας και με εσάς κ. Δήμαρχε, θα θέλαμε να ενημερώσετε το σώμα για τα παρακάτω ερωτήματα:

– Θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κομοτηνής και ποια θα είναι αυτά;

– Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες και στην παραγωγικότητα;
– Μετά το πέρας της κατασκευής του αγωγού θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της γης και των καλλιεργειών που βρίσκονται παραπλεύρως αυτού;
– Πως ορίζονται οι αποζημιώσεις των αγροτών και πότε θα τους καταβληθούν;
– Ποιοι είναι οι κανονισμοί ασφαλείας για τους πολίτες και πως αυτοί θα εφαρμοσθούν από την εταιρεία, μακροπρόθεσμα;

– Τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να μετατραπούν σε εργοτάξια, έχουν την έγκριση των αντίστοιχων τοπικών συμβουλίων-δημοτών;

– Θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της γης και σε τι βάθος χρόνου;

 

Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, όπως άλλωστε διαβάζουμε. Όπως σίγουρα, ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με βάση τις προϋποθέσεις και τους όρους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς) ενός μεγάλου χρηματοδοτούμενου έργου. Εκείνο, όμως, που οφείλουμε να κάνουμε εμείς, ως θεσμικός φορέας και υπεύθυνοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, είναι να διασφαλίσουμε πλήρως όλα τα παραπάνω.

 

Για τον λόγο αυτό, τόσο προσωπικά εγώ, ως επικεφαλής, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής παράταξης «Εμείς …η Πόλη», θα θέλαμε να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα και να ενημερωθεί το σώμα με τη νέα του σύνθεση. Αν για κάποιους λόγους θεωρείται ότι τα ζητήματα που θέτονται είναι εξειδικευμένα, θα σας παρακαλούσα σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κληθεί από μέρους σας εκπρόσωπος της εταιρείας προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη ενημέρωση».