Χτύπησε και πάλι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, η καμπάνα, στο πλήρως ανακαινισμένο από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Ξάνθης, παρεκκλήσι των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στο πομακοχώρι των Θερμών.

Την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος προς τιμήν της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, επικουρούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Σπάρταλη και τον ιεροδιάκονο Νεκτάριο – έψαλε, δε, η χορωδία του ΚΑΠΗ Ξάνθης με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Βολοβότση.

Ο Μητροπολίτης μίλησε για τη σημασία της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, ενώ ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για την παρουσία του, το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Ξάνθης για τη συνεχή ανακαίνιση και φροντίδα του ναού, καθώς και όλους του άλλους αναδόχους συλλόγους που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018».

Στον εορτασμό προσήλθαν συνολικά περισσότερα από 150 άτομα, με δύο δωρεάν λεωφορεία που εξασφάλισε το παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης, αλλά και με Ι.Χ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήταν απλοί κάτοικοι της Ξάνθης που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και με θέρμη στην πρόσκληση της ΕΑΑΣ, καθώς και παραθεριστές-επισκέπτες των ιαματικών λουτρών της περιοχής. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τοπικές στρατιωτικές μονάδες και της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Άννα Μπαλτζοπούλου.

Μετά τον εκκλησιασμό παρατέθηκε σε όλο το εκκλησίασμα από την ΕΑΑΣ Ξάνθης λιτή δεξίωση παρόντος και του Επισκόπου, ο οποίος δεν παρέλειψε, όπως το συνηθίζει, να χαιρετίσει τους μουσουλμάνους Θρακιώτες του χωριού περιερχόμενος από όλα τα καταστήματα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συμβίωση των συμπατριωτών χριστιανών και μουσουλμάνων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΑΣ Ξάνθης ευχαριστεί θερμά “όσους και όσες προσήλθαν, οι οποίοι ταυτόχρονα μας ενίσχυσαν οικονομικά για τη συνέχιση της ανακαίνισης του ναού, καθώς και τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, τα μέλη μας Ταξχο ε.α. Αργύριο Ανδριώτη, Λγό ε.α Τιμολέοντα Ιωαννίδη και Αθλγό ε.α. Δήμητρα Ζουρνατζή, που από πολύ νωρίς το πρωί, προετοίμασαν τον Ιερό Ναό για την τελετή”. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, δε, απευθύνει, στην κατασκευαστική εταιρεία Μακρίδης ΑΤΕ, “για τη δωρεάν ασφαλτόστρωση της εισόδου του Ιερού Ναού”.

“Η συμβολή και η συμμετοχή σ’ αυτές τις εκδηλώσεις μας τονώνει το ηθικό και την πίστη, δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Θρησκευτικού και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής περιοχής”, καταλήγει η ανακοίνωση.