Το πλοίο M/V NORJAN, με φορτίο τα πρώτα μηχανήματα της εταιρείας SPEACAPAG που θα κατασκευάσει στην περιοχή το τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, κατέπλευσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ TAP 2Το πλοίο, μήκους 121 μ. και βυθίσματος 8,72 μ., ελλιμενίσθηκε στην προβλήτα ΣΕΜΠΟ του λιμένα για την εκφόρτωση των πρώτων μηχανημάτων εργοταξίου, προερχόμενο από τον λιμένα DUNKIRK της Γαλλίας, και είναι το πρώτο πλοίο με παρόμοιο βύθισμα που επισκέπτεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα σελίδα για τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, με θετικές προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή, καθόσον στο λιμάνι αναμένεται να καταφθάσουν και άλλα πλοία με μηχανήματα και εξοπλισμό εκτέλεσης του έργου, ενώ παράλληλα προβλέπεται τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθεί  με ανάλογη συμφωνία και η χρησιμοποίηση του λιμένα σαν σημείο μεταφοράς και αποθήκευσης των σωλήνων για την κατασκευή του ανατολικού τμήματος του αγωγού.

Στη συνολικότερη προοπτική της περιοχής να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο (αγωγός ΤΑΡ, σταθμός συμπίεσης Κήπων, Πλωτή εξέδρα LNG, Αγωγός φυσικού αερίου IGB Ελλάδας- Βουλγαρίας), ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης προδήλως καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα και αναντικατάστατο ρόλο.