Απώλεια για τον τόπο.

Στις 16:00 η κηδεία του στην Ξάνθη. Στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Ξάνθης η εξόδιος ακολουθία.

Έχασε δυστυχώς τη σκληρή και άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο Γιώργος Παυλίδης που τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Ξάνθης, άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή έχοντας παλέψει ηρωικά με την αρρώστια, καταθέτοντας και την τελευταία του ικμάδα στην αποστολή που του εμπιστεύθηκε ο λαός της περιοχής.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και στους συνεργάτες του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ποιος ήταν ο άξιος μαχητής της ζωής και της αυτοδιοίκησης, οραματιστής, Γιώργος Παυλίδης

Γεννήθηκε το 1956. Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Ήταν παντρεμένος και πατέρας του Θοδωρή (που δυστυχώς τον έχασε νωρίς, τον Μάιο του 2015), και της Μαρίνας.

Ως δικηγόρος άσκησε μάχιμη δικηγορία, κυρίως ποινική, από νεαρή ηλικία. Δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα νομικού και μη περιεχομένου, σε διάφορα νομικά και άλλα έγκυρα έντυπα.

Το 1998 εκλέχθηκε Νομάρχης Ξάνθης. Ανέλαβε καθήκοντα από 01/01/1999 και συνέχισε επί δώδεκα έτη έως και 31/12/2010. Ειδικότερα, επανεξελέγη Νομάρχης Ξάνθης τον Οκτώβριο του 2002 με ποσοστό 53,24% και τον Οκτώβριο του 2006 με 56%. Την περίοδο αυτή, μεταξύ άλλων, διετέλεσε:

 • Εκλεγμένος Πρόεδρος, εμπνευστής και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004. Συμμετείχαν οι Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Μπλαγκόεβγραντ Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Χάσκοβο Βουλγαρίας και Ανδριανουπόλεως Τουρκίας, με πρωτόγνωρη διασυνοριακή δράση.
 • Επικεφαλής και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe (Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), μέλος της Μόνιμης και της Θεσμικής Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από το 2007 έως το τέλος του 2010.
 • Πρόεδρος της καινοτόμου δομής μεταξύ των 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία – Τουρισμός» για την αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση της.

Κατά την 12ετη θητεία του ως Νομάρχης Ξάνθης υλοποιήθηκε ένα μοναδικό αναπτυξιακό έργο σε επίπεδο υποδομών στο Νομό:

 • Με πρωτοβουλία του σχεδίασε και υλοποίησε την διάνοιξη της μόνης εκ του νομού διόδου προς την Φιλιππούπολη Βουλγαρίας (Άγιος Κωνσταντίνος), ως τουριστικής οδού (ήπιας κυκλοφορίας).
 • Ο Ν. Ξάνθης από μηδενική παρουσία στον τουρισμό μετατράπηκε, με σταθερή στρατηγική, σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Συγκροτήθηκε πολυμερώς η εικόνα προβολής του.
 • Εμπνεύστηκε το 1999 και δρομολογήθηκε το 2003 το μεγάλο έργο μεταφοράς νερού – περιβαλλοντικής προστασίας 240.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Ξάνθης, με κλειστούς αγωγούς, παρότι πρόσκαιρα μπλόκαρε στο ΣτΕ, ενώ είχε ανάδοχο.
 • Δρομολόγησε την επίλυση του καυτού ζητήματος της σχολικής στέγης (παραδόθηκαν άνω των 400 από τις 800 χρησιμοποιούμενες σχολικές αίθουσες).
 • Ο Ν. Ξάνθης απέκτησε, ίσως το καλύτερο ενδονομαρχιακό οδικό δίκτυο στην χώρα. Όλη η πεδιάδα συνδέθηκε σε μια «ανοικτή πόλη».
 • Αναπτύχθηκε, εξαιρετικά, σε υποδομές η ορεινή περιοχή (δεκάδες αναπλάσεις, δρόμοι, σχολεία, αγροτικές υποδομές κ.τ.λ.).
 • Ασφαλίσθηκε σε μεγάλο βαθμό με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.
 • Σχεδιάστηκε, δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε ένα παντελώς νέο οδικό τοπίο στην ορεινή περιοχή.
 • Αύξησε καθοριστικά την κοινωνική συνοχή του Νομού, που έγινε παράδειγμα συμβίωσης πολιτών με διαφορετική θρησκεία και καταγωγή.
 • Προχώρησε στη συγκρότηση της πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού με καίρια έργα έμπνευσής του (πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – οικία Μάνου Χατζηδάκη – κατασκευάζεται από το 2009, Μουσείο Καπνού επίσης, χώρος ανταμώματος Σαρακατσαναίων, Γιορτές Νέστου κλπ).
 • Προέβη σε καθοριστικές παρεμβάσεις ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης με την πρώτη εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, κατασκευή μαρίνας-ανάπλασης Π. Λάγος, ανάπλασης Αβδήρων, μαρίνας Αβδήρων, οδοποιίας πρόσβασης κ.τ.λ.
 • Ο Ν. Ξάνθης προστατεύθηκε από τα παράκτια υφάλμυρα νερά με τεχνητή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού σε χείμαρρους, που βρίσκονταν σε αχρηστία ή με διάνοιξη νέων καναλιών που υποκατέστησαν γεωτρήσεις και εμπλούτισαν εκτάσεις 110.000 στρεμμάτων.

Την περίοδο 2011 – 2014 διατέλεσε εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΕΝ.Π.Ε. σε εθνικό επίπεδο.

Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς για την ως τώρα δραστηριότητά του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις περιφερειακές εκλογές της 25 Μαΐου 2014, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού “Περιφερειακή Αναγέννηση” με ποσοστό 56,35% εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τα επόμενα πέντε χρόνια, έως 31 Αυγούστου 2019.