Ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της ΚΓ’ Συνόδου της «Βουλής των Έφηβων», οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου. Στα έδρανα της Ελληνικής Βουλής, εκπροσωπώντας την Κομοτηνή και συνολικά τον Νομό Ροδόπης, θα κάθονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η Αλεξάνδρα Ξαγοράρη, η Σετσήλ Πεχλιβάν και η Ευτυχία Φώλη.

Πρόκειται για τρεις έφηβες, που είναι εφοδιασμένες με γνώσεις και ταλέντα, με πολλή όρεξη για ζωή και με πολλά όνειρα για το μέλλον. Για τρεις εκπροσώπους της νέας γενιάς, που αποστρέφονται τα απολιτίκ πρότυπα της εποχής και επιλέγουν να προβληματίζονται με τα όσα συμβαίνουν γύρω τους, που προσπαθούν να διαμορφώνουν άποψη για όσα τις αφορούν και  δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα κοινά πράγματα. Για τρεις νέες κοπέλες, που κοιτούν τις προκλήσεις κατάματα και με αυτοπεποίθηση, που πιστεύουν πως αξίζει τον κόπο να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες, για την ελληνική κοινωνία, για τον κόσμο μας ευρύτερα.

Λίγο πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα, για να συναντηθούν με εκατοντάδες «συναδέλφους» τους – «έφηβους βουλευτές» από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό – και να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις αγωνίες τους, η Αλεξάνδρα, η Σετσήλ και η Ευτυχία μάς «συστήθηκαν» και μας μίλησαν για τα κίνητρα της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τη σχέση που πρέπει να έχουν οι νέοι άνθρωποι με τα κοινά, αλλά και για τα προσωπικά τους σχέδια για το μέλλον.

Αλεξάνδρα Ξαγοράρη: «Πρέπει κι εμείς κάτι να κάνουμε γιατί το μέλλον εξαρτάται από εμάς»

 

Η Αλεξάνδρα Ξαγοράρη είναι μαθήτρια της πρώτης τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό – παλιότερα με την ποδηλασία και σήμερα με το βόλεϊ, ως αθλήτρια της Α.Σ.Α. Κομοτηνής – ενώ σα χόμπι έχει τη φωτογραφία. Η φιλοδοξία της, για μετά την αποφοίτηση από το λύκειο, είναι να πετύχει την εισαγωγή της σε σχολή ψυχολογίας.

Στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» δήλωσε συμμετοχή αφενός για να μπορέσει να έρθει σε επικοινωνία με συνομηλίκους της και να ανταλλάξει απόψεις και προβληματισμούς κι αφετέρου επειδή της κέντρισε το ενδιαφέρον το θέμα της φετινής Συνόδου, που έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα. Στο μήνυμά της τονίζει πως οι έφηβοι, παρότι ακόμα στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, οφείλουν να προβληματίζονται, να ευαισθητοποιούνται και να κινητοποιούνται. «Πρέπει κι εμείς κάτι να κάνουμε γιατί το μέλλον προφανώς εξαρτάται από εμάς», δηλώνει χαρακτηριστικά.

 

Σετσήλ Πεχλιβάν: «Το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου μας ανήκει και πρέπει να κινητοποιηθούμε για να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο»

 

Η Σετσήλ Πεχλιβάν είναι μαθήτρια της πρώτης τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Μολονότι οι μεγάλες της αγάπες είναι η ποίηση, όπου μάλιστα έχει βραβευτεί σε μαθητικό διαγωνισμό, καθώς επίσης ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, σε ό,τι αφορά στο επαγγελματικό της μέλλον προσανατολίζεται προς τις θετικές επιστήμες και, πιο συγκεκριμένα, θέτει ως βασικό στόχο την εισαγωγή της σε Ιατρική Σχολή.

Για τη συμμετοχή της στη «Βουλή των Εφήβων» δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ενδιαφέρον να γνωρίσουμε καινούργιες και διαφορετικές προσωπικότητες και να συνεργαστούμε μαζί τους», ενώ το μήνυμα προς τους συνομηλίκους της είναι πως «το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου μας ανήκει και πρέπει να κινητοποιηθούμε για να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο». «Είναι χρήσιμο να αποκτήσει κανείς πολιτικές γνώσεις, έτσι ώστε αργότερα, στην ενήλική του ζωή, να παίρνει σωστές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας», προσθέτει.

 

Ευτυχία Φώλη: «Η αποστασιοποίηση και η αποχή από την πολιτική δεν αποτελούν λύση»

 

Η Ευτυχία Φώλη είναι μαθήτρια της πρώτης τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Παράλληλα με το σχολείο, ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το βόλεϊ. Στόχος της, μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο, είναι να καταφέρει να εισαχθεί σε μια στρατιωτική σχολή. Όσον αφορά την προοπτική ενασχόλησής της με την πολιτική, παρόλο που αναγνωρίζει ότι σήμερα φαντάζει ως κάτι μακρινό, εντούτοις δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Εξάλλου, μετά από τη συμμετοχή της στη «Βουλή των Εφήβων», θα έχει αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και ίσως η πολιτική να καταφέρει να της ανατρέψει τα σχέδια…

Κίνητρο της Ευτυχίας, για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων» ήταν ο ενθουσιασμός και η όρεξή της να «τεστάρει» τη δημιουργικότητά της και παράλληλα να αποκτήσει την ευκαιρία της προσωπικής έκφρασης. Επιπλέον, της κέντρισε το ενδιαφέρον η δυνατότητα, που προσφέρει το πρόγραμμα, για συναναστροφή με άλλους «έφηβους βουλευτές», καθώς και για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν την κοινωνία μας.

Τέλος, πεποίθησή της είναι ότι τα νέα άτομα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τη σχέση τους με τα κοινά. «Αρχικά είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμμετέχει στα κοινά και να είναι ενημερωμένος για τις τρέχουσες εξελίξεις», υπογραμμίζει. «Εκτός όμως από υποχρέωση», σπεύδει να επισημάνει, «αποτελεί και όφελος για τους ίδιους τους πολίτες, καθώς η πολιτική παιδεία τους παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω τους, ώστε να μην εξαπατώνται και παράλληλα να διαθέτουν τις κατάλληλες βάσεις για να μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία». «Άλλωστε, η αποστασιοποίηση και η αποχή από την πολιτική δεν αποτελούν λύση», ξεκαθαρίζει.