Εντυπωσιασμένος από τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τη μακέτα εμφανίστηκε ο Γ.Φιλιππίδης – «Δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με ό,τι έχουμε στο μυαλό μας ως νοσοκομείο»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Υγείας, η παρουσίαση των σχεδίων κατασκευής και η μακέτα του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο θα αναγερθεί με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η παρουσίαση των σχεδίων έγινε από εκπροσώπους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου του Αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και εκπροσώπους του Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς των Η.Π.Α., που είναι σύμβουλοι σε θέματα υγείας στο έργο.

Στην παρουσίαση των σχεδίων παραβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και οι συνεργάτες τους, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Γιάννης Ζερβάκης και άλλα στελέχη του Ιδρύματος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γεώργιος Φιλιππίδης, εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και της 4 ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και εκπρόσωποι της Internation Ηill – Project Manager του έργου και της Healthcare Initiative A.E. που έχει αναλάβει την εργοδοσία του.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη με τα αρχικά σχέδια κατασκευής του έργου ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο το χαρακτήρισε Νοσοκομείο-πρότυπο για τα δεδομένα της χώρας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπογραφεί σύντομα συμβόλαιο αποδοχής των αρχικών αυτών μελετών, με κάποιες πιθανές μικρές βελτιώσεις που θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Μετά την παρουσίαση των μελετών, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, αφού εκδοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Ενδεικτικό του συνδυασμού της μεγάλης αποδοχής και προσμονής από την τοπική κοινωνία και της πολιτικής βούλησης από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για την υλοποίηση του έργου, είναι ότι ήδη στο οικόπεδο στην Κομοτηνή άρχισαν να γίνονται οι πρώτες εδαφολογικές και περιβαλλοντολογικές μετρήσεις με τη συνδρομή και του Δήμου Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι σχετικές μελέτες που απαιτούνται για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών πέριξ του οικοπέδου του Γ.Ν. Κομοτηνής (έργα Οδοποιίας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης), ύψους 162.000 ευρώ, εκπονούνται με δωρεά από το Σύλλογο Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης και θα παραδοθούν στο Δήμο Κομοτηνής μέχρι τον Νοέμβρη του 2018, ενώ ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Κομοτηνής έχει αναλάβει την υλοποίησή τους.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής. κ. Φιλιππίδης, δήλωσε στο Inkomotini.news εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα της δουλειάς των μελετητών, επισημαίνοντας πως «ό,τι ζητήσαμε από το τεχνικό γραφείο του Ρέντσο Πιάνο, το ενέταξαν στις μελέτες». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής «θα είναι ένα νοσοκομείο – πρότυπο για όλη τη χώρα», ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με ό,τι έχουμε στο μυαλό μας ως νοσοκομείο». Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης εκτίμησε ότι η κατασκευή του Νοσοκομείου θα ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πώς θα είναι το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Το νέο Νοσοκομείο της Κομοτηνής θα αποτελείται από δύο διασυνδεόμενα κτίρια, δύο ορόφων έκαστο και ορθογώνιου σχήματος, ενώ πολύ έντονο, όπως αποτυπώθηκε και στις μελέτες που παρουσιάστηκαν, θα είναι στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του.

Ενδεικτικά:

  • Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται να φυτευτούν περί τα 1.000 δέντρα.
  • Τα δωμάτια του νοσηλευτικού ιδρύματος, τα οποία, σημειωτέον, θα είναι αποκλειστικά δίκλινα και μονόκλινα, θα φέρουν τζαμαρίες που θα επιτρέπουν την οπτική επαφή των νοσηλευόμενων με το φυσικό περιβάλλον και θα αυτορυθμίζονται ανάλογα με την πορεία του ήλιου.
  • Στην οροφή του Νοσοκομείου θα εγκατασταθούν φωτοβολταικά συστήματα, για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, ενώ στις καινοτομίες εντάσσονται επίσης η λειτουργία συστήματος αυτόνομης διαχείρισης αποβλήτων και η λειτουργία μονάδας παραγωγής οξυγόνου για τις ανάγκες του ιδρύματος. Τα παραπάνω αναμένεται να αποφέρουν και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το συγκρότημα θα αποτελείται από τρία ακόμα κτίρια, όπου θα λειτουργήσουν αυτόνομα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η Νοσηλευτική Σχολή και η Ψυχιατρική Μονάδα, που σχεδιάζεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει υπό το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.