Στην επιστολή της Μαρίας Γκουγκουσκίδου από τον περασμένο Μάιο προς τον Χρ. Μέτιο και Δημ. Πέτροβιτς, ο τελευταίος δήλωνε “γνώστης του προβλήματος”.


Αγροτική σύσκεψη διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στα Κόμαρα του Δήμου Ορεστιάδας από τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», με θέμα τον κίνδυνο κατάρρευσης του σίφωνα της γέφυρας Κομάρων του ποταμού Άρδα.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε πως τίποτα δεν έχει γίνει έως σήμερα από τις αρμόδιες αρχές για την αποκατάσταση των πολύ μεγάλων φθορών του σίφωνα, παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις, διαμαρτυρίες, διαβήματα όλων.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βόρειας Περιοχής Άρδα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 απέστειλε για πολλοστή φορά έγγραφο προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο κοινοποίησε ταυτόχρονα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στον Δήμο Ορεστιάδας και στους Βουλευτές του βορείου Έβρου, στο οποίο επισημαίνει ότι «υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του σίφωνα εντός του έτους που διανύουμε»!

Μετά τα παραπάνω αποφασίστηκε η άσκηση πίεσης σε όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκατάσταση των φθορών του σίφωνα, με σκοπό την αποφυγή της κατάρρευσής του.

Πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε να είναι η παράσταση αντιπροσωπείας των αγροτών στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία και θα εκτεθεί η τραγική κατάσταση του σίφωνα και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποκατάστασή του.

Για το θέμα είχε από τον περασμένο Μάιο κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου, θέτοντας προ των ευθυνών τους με ανοιχτή επιστολή της, τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρ. Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημ. Πέτροβιτς.

Στους πέντε μήνες που έχουν περάσει, καμία ενέργεια των παραπάνω δεν υπήρξε, παρ’ ότι ο κ. Πέτροβιτς δήλωνε τότε: «Έχει συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2017, η χρηματοδότηση της μελέτης της στατικής ενίσχυσης του σίφωνα, καθώς αυτή απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και μελετητικά προγράμματα και δεν μπορεί να εκπονηθεί από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Από τη μελέτη αυτή θα προκύψουν τα έργα που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του σίφωνα και των συναφών έργων. Ως εκ τούτου διαπιστώνεται ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας ως γνώστης του προβλήματος φροντίζει και για την αποκατάστασή του».

Των παραπάνω δοθέντων, η κ. Γκουγκουσκίδου δήλωσε: «Καλούμε και πάλι την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση του σίφωνα εντός των επόμενων τριών – τεσσάρων μηνών, διότι μόλις έχει τελειώσει η αρδευτική περίοδος, η οποία θα ξεκινήσει και πάλι στις αρχές Μαρτίου του έτους 2018, οπότε και θα είναι πλέον αδύνατη η πραγματοποίηση εργασιών επί του σίφωνα».