Κρίσιμη συνάντηση των καφεποτοπωλών της πόλης για την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Φαίνεται ότι διανύουμε μια εποχή, όπου οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για την πιστή – επιτέλους – εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν νόμο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί περισσότερο από κάθε άλλον ως… «ανέκδοτο»!

Παρ’ όλα αυτά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες ζητούν την εφαρμογή του και αναζητούν επίμονα «άκαπνες» γωνιές για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή τους. Προσφάτως δε, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε με σχετική εγκύκλιο τα αρμόδια όργανα να εντείνουν τους ελέγχους και να επιδείξουν αυστηρότητα, διαμηνύοντας ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία.

tsigaroΤαυτόχρονα, σε κάποιες ελληνικές πόλεις, όπως στα Τρίκαλα, στην Κοζάνη και στη Λάρισα, κάνουν την εμφάνισή τους συλλογικές πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή του κλάδου της καφεστίασης, που σκοπό έχουν τη συστηματική και καθολική πάταξη του τσιγάρου.

Μία τέτοια συζήτηση θα διεξαχθεί και το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα του ΕΒΕ Ροδόπης, μεταξύ των καφεποτοπωλών της Κομοτηνής. Με τους ελέγχους να έχουν γίνει ήδη πιεστικοί, οι ιδιοκτήτες των καφετεριών και των καφέ-μπάρ της πόλης πήραν την πρωτοβουλία να συνεννοηθούν ώστε να «σβήσουν το τσιγάρο» μια για πάντα από τους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη υποχρέωση απορρέει από ήδη ψηφισμένο νόμο. Στην πράξη όμως το μεγάλο «αγκάθι» που υπονόμευε τη συμμόρφωσή τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η μη καθολική εφαρμογή του νόμου και ο, κατ’ επεκταση, αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργούταν σε βάρος όσων «έδιωχναν» τους καπνιστές από τα μαγαζιά τους.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ανάλογη συζήτηση έχει ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και στους κόλπους των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι αναμένεται, προσεχώς, να λάβουν αντίστοιχη κοινή απόφαση για το κάπνισμα.

Εφόσον, με το καλό, επέλθει συμφωνία μεταξύ των ανωτέρω επαγγελματιών, ανοίγει μια καινούργια σελίδα στη διασκέδαση και στην καθημερινότητα εν γένει της πόλης.  Αναμένουμε με ενδιαφέρον…