δημΣαρωτικές αλλαγές στο κράτος προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις, αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού.

Θεσμοθέτηση Ενιαίου Μισθολογίου, σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας, και μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, είναι οι τρεις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου, που αλλάζουν συθέμελα τη λειτουργία του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους, μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Από την πλευρά των δανειστών, στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, ένα σημαντικό τμήμα του κειμένου αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα, ενώ ο Πολ Τόμσεν επανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του το δίλημμα «μεταρρυθμίσεις στο κράτος ή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος αφορούν:

– Την αλλαγή πολιτικής μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και θεσμοθέτηση ενιαίου μισθολογίου, όπου οι εργαζόμενοι στο κράτος θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους.

– Τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση της αποδοτικότητα και την επίτευξη στόχων. Επανέρχεται ο 13ος μισθός ως ετήσιο μπόνους για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ οι μη παραγωγικοί υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.

– Θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ που θα καταργήσει τις μετατάξεις. Αυτές θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω ετήσιων διαγωνισμών υπό τον έλεγχο και τη μοριοδότηση της ανεξάρτητης αρχής.

– Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από την πλευρά της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2015 η μεταφορά υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού σε ιδιώτες, με στόχο τη μείωση του κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως είναι η φύλαξη κτιρίων, η καθαριότητα των γραφείων, κ.α.

Πηγή: Έθνος