ΜΙΣΘΣε κοινή τους δήλωση σχετικά οι βουλευτές του ΣYΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, αναφέρουν:

“Οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταρχήν μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 50% με το επιχείρημα της μείωσης των δημοσίων δαπανών και γιατί δήθεν ήταν προνομιούχοι έναντι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Εν συνεχεία, μείωσαν με νομοθετική ρύθμιση τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 586 ευρώ μικτά μηνιαία, και στους νέους στα 511 ευρώ, χωρίς αυτό να σχετίζεται με τις δημόσιες δαπάνες, αλλά με τη διευκόλυνση της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επικαλείται τη μείωση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για να μειώσει εκ νέου τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί νέο χτύπημα, με την αυστηροποίηση των κριτηρίων μονιμοποίησης των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο, μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο μείωσης των μισθών και νέων απολύσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που για όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θα συνεχίζεται αενάως.

Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και να διώξει την τρόικα, ώστε να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της αιώνιας λιτότητας, στην οποία τον έχουν καταδικάσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου που είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια και θα επανακαταθέσει άμεσα, προωθεί, όπως έχει δεσμευτεί, την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με βάση τις οποίες μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και ουσιαστικά καταργήθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες και επιδιώκουμε να επαναφέρουμε.

Ο κατώτατος μισθός, όπως με μνημονιακό νόμο μειώθηκε, έτσι με νέο νόμο θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, ώστε από κει και πέρα να λειτουργούν για τη διαμόρφωσή του οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η επιτυχία αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από την πίεση που θα ασκήσουν σε αυτή την κατεύθυνση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.

Οι μόνοι που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τη μετατροπή του εργατικού δικαίου σε εργοδοτικό δίκαιο, τα χρόνια των μνημονίων”.