Στην ΑμπελόεσσαΘράκη, τη γη που γέννησε τον Ορφέα και τη μουσική, τον Διόνυσο με τις Διονυσιακές τελετές και τα Μυστήρια, εγκαινιάζεται φέτος στις 9-10 Δεκεμβρίου η 1η Γιορτή Τσίπουρου, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.

Η Θράκη που από αρχαιοτάτων χρόνων παράγει πολιτισμό, το σταυροδρόμι των γεύσεων, για δύο μέρες θα λάμπει στον Ίασμο, στις παρυφές της Ροδόπης.

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιάσμου και με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνεται φέτος η 1η Γιορτή Τσίπουρου με στόχο τη θεσμοθέτησή της ως ετήσια γιορτή του συλλόγου.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και η στήριξη των τοπικών παραγωγών, η προβολή τους, και η καθιέρωση του αρωματικού και μοναδικά ιδιότυπου τσίπουρου Ιάσμου, ως τοπικού προϊόντος, προσθέτοντας έτσι στην αναγνωρισιμότητά του, την απαραίτητη εξωστρέφεια.

Πρόκειται για μια θεματική εκδήλωση αφιερωμένη στην ανάδειξη της διαδικασίας της διπλής απόσταξης τσίπουρου η οποία είναι μακραίωνη παράδοση του Ιάσμου, καθώς η παραγωγή τσίπουρου στα παραδοσιακά ντόπια καζάνια θεωρείται από όλους τους Ιασμιώτες ιεροτελεστία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

  • Από το πρωί και για όλο το διήμερο, έκθεση Θρακο-Μακεδονικών Προϊόντων και Γαστρονομίας, ως μια υπαίθρια αγορά στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία του Ιάσμου, με στόχο τη «γευστική γνωριμία» των επισκεπτών με τα εξαίρετα τοπικά προϊόντα, μοναδικά στο είδος τους και πιστά στις τοπικές παραδόσεις.
  • 14:00 – 16:00 Επίσκεψη με λεωφορείο του Δήμου σε τοπικά αποστακτήρια για γνωριμία με τη μυσταγωγία απόσταξης του τσίπουρου, για μύηση στα μυστικά της, και για μια μοναδική εμπειρία της ιεροτελεστίας της παρασκευής σταγόνα-σταγόνα του πιο … απολαυστικού αποστάγματος.
  • Έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Συλλόγου.
  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια του διημέρου, το Μουσείο του Συλλόγου θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες προσφέροντάς τους τσίπουρο.
  • Λαϊκό Γλέντι στην κεντρική πλατεία Ιάσμου από τις 14:00 ως αργά το βράδυ, με μπουζούκι, κλαρίνο και τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» της οικογένειας Ασαρτζή. Ένα διαφορετικό γλέντι κατά τη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να «ταξιδέψουν» ανάμεσα σε παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο τσίπουρο.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

  • 11:00 – 13:00 Ημερίδα με θέμα «Καλλιέργεια-Παραγωγή-Απόσταξη / Ευρωπαϊκά προγράμματα-Χρηματοδοτικές δυνατότητες / Βιολογική καλλιέργεια / Clusters / Το νομικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια της αμπέλου», με εισηγητές ακαδημαϊκούς, γεωπόνους και χημικούς, και ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις-παρεμβάσεις. Την  έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης / Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

*Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών καθ΄όλο το διήμερο με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Ροδόπης και Ξάνθης, από:

  • Τσανάκλειο Σχολή Κομοτηνής (Συνεχείς αναχωρήσεις)
  • Σταθμό ΚΤΕΛ Ξάνθης κατά τις ώρες: 14:00, 16:00, 18:00, 20:00.

*Για συνεχή ενημέρωση και πληροφορίες:

Facebook: https://goo.gl/S8cbBB

Ιστολόγιο: www.iasmos1983.blogspot.gr