ΜΙΣΘΟΙ

– Μισθοί ειλωτείας / Κατώτατος μισθός 586 € και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Την ειλημμένη απόφαση κυβέρνησης και Τρόικας να εξισώσει από 1-1-2015 τους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα» (18/10/2014).

Πρώτο βήμα αυτής της νέας μισθολογικής ισοπέδωσης, θα είναι η θέσπιση κοινού κατώτατου μισθού, ύψους 586 € για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (σ.σ.: στο δημοσίευμα αναφέρεται το ποσό των 680 €, επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 12 μισθούς ενώ οι εργατοϋπάλληλοι 14).

«Κυβέρνηση και Τριαρχία των δανειστών υποβαθμίζουν και τους φιλόπονους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά κυρίως εισάγουν το δόγμα της ανταγωνιστικής υποτίμησης και στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, ώστε να μην υπάρχει κανένα συντεταγμένο και βιώσιμο εργασιακό σύστημα που να «τραβά» και τα άλλα εργασιακά συστήματα προς τα πάνω για να αναπαράγονται με όρους βιωσιμότητας και αξιοπρέπειας οι δυνάμεις της εργασίας», τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα διοικητικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, για να προσθέσει:

«Ήδη, στην τρίτη επικαιροποίηση του α΄ Μνημονίου (27-7-2011, σελ. 12-13), προβλέπεται ότι: “Οι μισθοί των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα”. Για δε, τους μισθούς του δημόσιου τομέα, αναφέρεται ότι “…θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα επιτυγχάνοντας μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους”. Η σταδιακή ολοκλήρωση αυτής της άγνωστης μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό ρήτρας εξίσωσης προς τα κάτω όλων των μισθολογίων, θα γίνει μέσα σε τρία χρόνια (σελ.13). Αυτό θα καθηλώσει όλους τους μισθούς, και των τριών μισθολογίων (δημόσιος τομέας, ιδιωτικός, ΔΕΚΟ), στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, που -εφεξής ρυθμιζόμενος μονομερώς από την κυβέρνηση (ν.4172/2013 άρθρο 103) – θα ενεργοποιεί τη “ρήτρα βουλγαροποίησης” για όλα τα μισθολόγια και όχι μόνο γι’ αυτόν, σύμφωνα με τον ν. 4046/2012 (σελ. 713)».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος, «η βίαιη εσωτερική υποτίμηση που συντελείται με την εξομοίωση προς τα κάτω όλων των μισθολογίων, αποκρύπτεται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, με ευφημισμούς που παραπλανούν τον ελληνικό λαό, αφού ομιλούν για…αναθεώρηση και…εκσυγχρονισμό του δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου!».

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος, καλεί την κυβέρνηση να μην προβεί «στη νέα πρωτοφανή μισθολογική αγριότητα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων», ενώ προτρέπει αυτούς «να μην απελπίζονται και να προσβλέπουν με αισιοδοξία στη ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που κυοφορείται», καθώς όπως προβλέπει «η κυβέρνηση των Μνημονίων και της εξαθλίωσης των Ελλήνων σε λίγο δεν θα υπάρχει».