Το γεωγραφικό (;) ατόπημα των κεντρικών ΜΜΕ.

Στην εκπνοή μιας ημέρας που ξεκίνησε με την είδηση ότι μία γέφυρα κατέρρευσε στα «καλά καθούμενα» και από θαύμα, κυριολεκτικά, δε θρηνήσαμε θύματα, το τελευταίο ίσως, για το οποίο θα είχε διάθεση κάποιος, είναι να κάνει μαθήματα γεωγραφίας.

Παρά ταύτα, με κίνδυνο να χαρακτηριστούμε σχολαστικοί, θα τολμήσουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι από ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών ΜΜΕ η γέφυρα του Κομψάτου και ο οικισμός του Ιάσμου «τοποθετήθηκαν»… στην Ξάνθη.

Έπεσε η γέφυρα και μάθαμε ότι ο Ίασμος βρίσκεται στην Ξάνθη!Η αρχή πιθανόν να έγινε από το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο αναφερόταν σε κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιοχή του «Ιάσμου Ξάνθης». Ακολούθησε πλειάδα δημοσιευμάτων στις ιστοσελίδες μεγάλων και δημοφιλών μέσων ενημέρωσης, όπου επαναλαμβανόταν το ίδιο ακριβώς λάθος, με αναγραφή του και στους τίτλους.

Άραγε, όλο αυτό να οφείλεται σε ελλείπεις γνώσεις γεωγραφίας;

Η απάντηση ίσως να ήταν απλή αν επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο αθηναϊκός τύπος υποπίπτει σε παρόμοιο ατόπημα. Δυστυχώς, όμως, συχνά παρατηρούμε να γράφονται από ανακρίβειες έως και ασυναρτησίες σχετικά με την ακριτική μας περιοχή, σε βαθμό που αναρωτιόμαστε αν για ορισμένους η Ελλάδα τελειώνει στη Θεσσαλονίκη ή έστω… στην Ξάνθη.