OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜέσα σε 15-20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση και αξιοποίηση της Τσανακλείου Σχολής στην Κομοτηνή. Το κτίριο σύμβολο της πόλης, θα ξαναζωντανέψει, μέσα σε διάστημα 18 μηνών για να αποτελέσει στέγη πολιτισμού και παιδείας, ανοιχτή σε δημότες και επισκέπτες.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η Τσανάκλειος θα στεγάσει τη λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης η οποία αναβαθμίζεται και μέσω της διασύνδεσης της με αντίστοιχες της χώρας όπως και το τοπικό παράρτημα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Στον αύλειο χώρο, θα κατασκευαστεί μικρό αμφιθέατρο και αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία που επιλέγουν ενώ θα παρέχεται μέσω ασύρματης σύνδεσης η δυνατότητα ανάγνωσης βιβλίων κι από ψηφιακές βιβλιοθήκες.

Το κόστος ανακαίνισης και αξιοποίησης του κτιρίου, προϋπολογίστηκε στα 2,4 εκ.ευρώ, ωστόσο το τελικό κόστος κατασκευής του θα ανέλθει στα 1,14 εκ. ύστερα από την παροχή έκπτωσης που ξεπερνά το 54% ενώ η χρηματοδότησή του διασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

“Μεγάλη στιγμή” και σημαντικός σταθμός της “περιπετειώδους” πορείας μέχρι ότου δοθεί η επίσημη εκκίνηση για το έργο της ανακαίνισης, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη και εκπροσώπων της κοινοπραξίας  Σίδερη-Μαραγκόπουλου-Παπαδόπουλου.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την δρομολόγηση της υλοποίησής του έργου εμφανίστηκε ο Δήμαρχος κ. Πετρίδης διευκρινίζοντας ότι αυτό το έργο είναι η ψυχή της πόλης σε ότι αφορά τα κτίρια.

Ο κ. Πετρίδης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον Γιώργο Πεταλωτή για την συμβολή του κατά την υπουργική θητεία στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τσανακλείου όσο και τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την παραχώρησή της στο Δήμο Κομοτηνής. ” Οι τοπικές κοινωνίες , οι περιφερειακές πόλεις όπως  η Κομοτηνή, μπορούν να πετύχουν πολλά , όταν οι εκπρόσωποί τους σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, μπορούν και συνεργάζονται, ξεπερνώντας κομματικούς, ιδεολογικούς διαχωρισμούς ” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι “αυτό το κτίριο θα συμβολίζει και την συνεργασία , πέρα από στεγανά τα οποία πολλές φορές είναι και επίπλαστα”.

Η διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής Ζωή Κοσμίδου , εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι μετά από πάρα πολύ δουλειά, με την συνεργασία της υπηρεσίας και εξωτερικών συνεργατών, ο Δήμος είναι σε θέση να ξεκινήσει μια τόσο σημαντική παρέμβαση. Εξειδικεύοντας σε τεχνικά θέματα, ανέφερε ότι ήδη εκτελέστηκαν σωστικές εργασίες στο κτίριο με προηγούμενη σύμβαση ενώ στην παρούσα φάση πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες  στην οροφή και την στέγη του και η τοποθέτηση παραθύρων και κουφωμάτων.

Εκ μέρους της αναδόχου κοινοπρακτικής εταιρείας , ο κ. Σίδερης αναγνώρισε τις απαιτήσεις του έργου, δοθέντων  της αρχιτεκτονικής του αξίας και της ιστορίας του. Λόγω της παλαιότητας του όπως πρόσθεσε θα χρειαστεί αφενός να επισκευαστεί αφετέρου μέσω των κατάλληλων εργασιών να καταστεί και λειτουργικό ως χώρος και προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της νέας του χρήσης. Όπως υποστήριξε τέλος το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί πιστά ώστε οι τεχνικές παρεμβάσεις να ολοκληρωθούν μέσα στις συμβατικές ημερομηνίες, μέχρι τα τέλη του 2015.