Την πρώτη της εκδήλωση πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες η προσφάτως ιδρυθείσα  Ένωση Δανειοληπτών Ροδόπης, με καλεσμένο ομιλητή τον οικονομολόγο – Success Coach, Νίκο Σμυρνάκη.

Η Ένωση Δανειοληπτών Ροδόπης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2016 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό, τις ρυθμίσεις δανείων κ.λπ. «ούτως ώστε συλλογικά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», όπως τόνισε ο πρόεδρός της Παντελής – Μάριος Σοφιανός. «Για να προκύψει κάτι καλό και να ξεφύγει ο τόπος μας από αυτόν τον κυκεώνα που μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά σε καταπτώσεις, βασική προϋπόθεση είναι η συλλογικότητα, οι συνέργειες, και η αλληλεγγύη μεταξύ μας» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Σοφιανός, για να επισημάνει πως «ο καθένας νομίζει ότι είναι ο μόνος που χρωστάει και δέχεται την πίεση από εισπρακτικές εταιρείες ή τραπεζικά στελέχη, που πολλές φορές σε κάνουν να αισθάνεσαι και ντροπή, ωστόσο το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζει μέσα σε αυτή τη συνθήκη και το κλίμα. Δεν είμαστε μόνοι μας και σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα».

Η ενθάρρυνση για την εκκίνηση της προσπάθειας για κάτι καλύτερο αλλά και η εξαγωγή χρήσιμων συμβουλών και συμπερασμάτων, μέσα από παραδείγματα άλλων επιχειρηματιών που τα κατάφεραν, τα οποία μπορούν να ακολουθήσουν όσοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, «ώστε να δουν ουσιαστική διαφορά στη ζωή τους και στα επαγγελματικά τους», ήταν οι δύο βασικοί άξονες της εισήγησης του κ. Σμυρνάκη. «Το πρώτο και ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για να αλλάξει κάποιος την πραγματικότητά του», σύμφωνα με τον κ. Σμυρνάκη, είναι «να συνειδητοποιήσει ότι ως έναν βαθμό έχει την ευθύνη γι’ αυτήν. Όχι τη λάθος ευθύνη, αλλά την ευθύνη υπό την έννοια ότι εφόσον συμμετείχε σε αυτό που έγινε, σημαίνει ότι έχει τη δύναμη να φέρει μια άσχημη κατάσταση στην πραγματικότητά του, και εφόσον είχε τη δύναμη να τη φέρω στη ζωή του, σημαίνει ότι έχει και τη δύναμη να την αλλάξει». Σημαντικό λοιπόν είναι να συνειδητοποιήσει ο δανειολήπτης  την υπαιτιότητά του, όποια και αν είναι αυτή, και να έχω τη δύναμη να την αλλάξει. «Να ζυγίσει τον πόνο, και να καταλάβει ότι ο πόνος του να κάθεται όλη μέρα στο  κρεβάτι και να μεμψιμοιρεί, θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πόνο που θα βιώσει αν προσπαθήσει να φέρει την αλλαγή στην πραγματικότητά του» συμπλήρωσε ο κ. Σμυρνάκης, και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα σημαντικό στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση αρνητικών καταστάσεων, είναι πρωτίστως να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές κάποια εμπόδια μπορεί να είναι ευεργετικά στη ζωή μας και ότι πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να δούμε που βρισκόμαστε, ποια είναι η παρούσα θέση μας στον χάρτη, ούτως ώστε να θέσουμε τον τελικό προορισμό μας. Να αναγνωρίσουμε τη συνθήκη στην οποία βρισκόμαστε, και μέσα από την αλλαγή του τρόπου σκέψης μας, μέσα από στρατηγικές και τεχνικές, να μπορέσουμε όχι μόνο να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά να βγούμε δύο φορές πιο δυνατοί από αυτά» .

Στην εκδήλωση εισηγήσεις και επεξηγήσεις έγιναν και από τις/τους:
– Ειρήνη Βοϊτσίδου και Απόστολο Χατζησταμάτη για το ελβετικό φράγκο.
– Χρύσα Κυριακούση για τα κίνητα και τις μισθώσεις.
– Γεώργιο Μήλιογλου για τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ