Επιστολή προς το Τμήμα Εποπτείας Εμπορίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τον Δήμο Κομοτηνής και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, απέστειλε το Σωματείο Οπωροπωλών & Λαχανεμπόρων Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενο εντόνως για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο του παρεμπορίου, γεγονός που αποστερεί έσοδα από το Δημόσιο, και συγχρόνως απειλεί τη βιωσιμότητα των νόμιμων παραγωγών και επαγγελματιών του κλάδου.

«Δεν μπορεί να ελέγχουν εξονυχιστικά εμάς και να μας επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα, όταν όλη η πόλη είναι ένα ανοιχτό παζάρι και σε αυτό διακινούνται τα πάντα», τονίζει εμφατικά ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Κυριάκος Γκογκότσης, συμπληρώνοντας πως «το φαινόμενο των παραγωγών χωρίς άδεια ενισχύει το παρεμπόριο, αφού οι ίδιοι πρέπει να εμφανίσουν ξένα προϊόντα σαν δικά τους, άρα χωρίς παραστατικά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς και στις νόμιμες επιχειρήσεις, ενώ αυτή η συμπεριφορά έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο».

Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου Οπωροπωλών & Λαχανεμπόρων προς τις αρμόδιες αρχές:

«Η Διοίκηση και τα μέλη του Σωματείου Οπωροπωλών – Λαχανοπωλών Κομοτηνής και Περιφερείας, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις διαστάσεις που έχει λάβει το παρεμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ολόκληρο τον νομό αλλά και ειδικότερα στην πόλη της Κομοτηνής.

Η εικόνα που παρουσιάζεται καθημερινά φανερώνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο, και όχι μόνο δυναμιτίζει τον κλάδο μας, αλλά παράλληλα ενισχύεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της παραοικονομίας στερώντας έτσι το κράτος από έσοδα.

Οι πλανόδιοι πωλητές φρούτων και λαχανικών έχουν μετατρέψει την πλατεία και την οδό Βενιζέλου αλλά και πάρα πολλά άλλα σημεία της πόλης, από περιστασιακά σε μόνιμα στέκια, αποβαίνοντας με τη δραστηριότητά τους εις βάρος των επαγγελματιών του κλάδου.

Επιπρόσθετα, κι ενώ δίδονται άδειες σε παραγωγούς για πώληση συγκεκριμένων προϊόντων, οι άδειες αυτές καταπατούνται και εμπορεύεται τελικά ο κάθε ένας ότι θέλει και επιθυμεί, και όλα αυτά χωρίς να διενεργούνται έλεγχοι, και οδηγώντας μοιραία σε οικονομικό μαρασμό την μερίδα των οπωροπωλών καταστηματαρχών.

Σας καλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την καταπολέμηση του παρεμπορίου στην πόλη και στον νομό μας».