ΑΓΟΡΑΤην αγοραστική κίνηση της Κυριακής 20/7, κατά την οποία τα καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούσαν να είναι ανοικτά, διερεύνησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι χαρακτηριστικά:

– Το 40% τουλάχιστον των καταστημάτων δεν άνοιξαν.

– Το 78% των επαγγελματιών που άνοιξαν τα μαγαζιά τους, δεν έμεινε ικανοποιημένο από τον τζίρο.

– Το 75% από τους καταστηματάρχες που λειτούργησαν, χαρακτηρίζει το μέτρο ως «τελείως αναποτελεσματικό»

– Το 64% απάντησε ότι επιβαρύνεται από το Κυριακάτικο άνοιγμα.

– Τέλος, όσον αφορά την πρόθεση πρόσληψης υπαλλήλου με αφορμή το άνοιγμα της Κυριακής, το 95% απαντά αρνητικά, όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον.

Σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε:

«Κατά γενική ομολογία η κίνηση στις περισσότερες αγορές ήταν υποτονική. Όπου υπήρχαν ανοικτά μαγαζιά, μάλλον λειτούργησαν ως “κράχτες” και “τουριστικό ντεκόρ”, αφού λίγοι ήταν οι πελάτες που τα επισκέφθηκαν, λιγότεροι αγόρασαν ενώ ελάχιστοι ήταν οι τουρίστες καταναλωτές. Η εμπορική κίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται μάλλον μέτρια και στον Πειραιά απογοητευτική. Κερδισμένοι της Κυριακής εκτός από τα Μall και τα εκπτωτικά χωριά, είναι και οι αγορές της Λάρισας και της Πάτρας όπου τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Οι μικρομεσαίοι έμποροι τηρήσαμε τον Νόμο των 7 Κυριακών, ανοίξαμε, μετρήσαμε επισκεψιμότητα και τζίρο, και μπορούμε να αποδείξουμε τα όσα λέμε με πραγματικά στοιχεία της ίδιας της αγοράς, χωρίς εικονικές προσεγγίσεις. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις συνεχίζονται και θυμίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καθημερινές μέχρι το τέλος Αυγούστου».

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική, σε δομημένο ερωτηματολόγιο, σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στις εμπορικές αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων σημαντικών περιφερειακών αγορών της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Ν. Ιωνία, Ν. Σμύρνη). Το κύριο κριτήριο για την επιλογή της επιχείρησης ήταν η εγκατάστασή της σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους στα κέντρα πόλεων.