Έναν χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε ο επιτυχημένος θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) στις απομακρυσμένες περιοχές της Θράκης.

Η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων αποτελεί ένα μοντέλο σύγχρονης εναλλακτικής αστυνόμευσης και διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων, ως παράπλευρη δράση της εμφανούς αστυνόμευσης.

Στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο θεσμός ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2015 στις απομακρυσμένες περιοχές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης. Από τον Μάιο το 2016 επεκτάθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε ολόκληρη τη Θράκη, και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, ενώ παράλληλα στον νομό Ξάνθης συστάθηκε και μια δεύτερη Κινητή Αστυνομική Μονάδα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού.

Πιο αναλυτικά, η Κινητή Αστυνομική Μονάδα αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), οι οποίοι ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη στενότερη συνεργασία μαζί τους, και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σκοπός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων είναι να προσφέρουν επιτόπιες αστυνομικές υπηρεσίες στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών της Θράκης, μεταβαίνοντας σε προγραμματισμένο πάντα χρόνο σε διάφορους οικισμούς των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Οι υπηρεσίες που παρείχαν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες τον προηγούμενο χρόνο στους πολίτες, ήταν κυρίως:

  • θεώρηση εγγράφων.
  • πληροφορίες για έκδοση εγγράφων.
  • επίλυση – διευθέτηση παραπόνων και διαφορών μεταξύ πολιτών.
  • παροχή συνδρομής – βοήθειας σε πολίτες.

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε δράσεις οι οποίες είχαν ως σκοπό την ενημέρωση των ηλικιωμένων για την αποφυγή εξαπάτησης τους.

Συνολικά, κατά το χρονικό διάστημα από 1-6-2016 έως 31-5-2017, οι Κινητές  Αστυνομικές Μονάδες της Γενικής Περιφερικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποίησαν πάνω από 1.500 δρομολόγια, και παρείχαν επιτόπιες υπηρεσίες σε 7.373 πολίτες και φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων, και αποτελεί κεντρικό στόχο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική αστυνόμευση και παροχή αστυνομικών υπηρεσιών προς τις τοπικές κοινωνίες.

Τα ακριβή δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων γνωστοποιούνται έγκαιρα, σε εβδομαδιαία βάση, στον τοπικό Τύπο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληροφορηθούν για τη παρουσία τους στις περιοχές τους. Παράλληλα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), ενώ οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται τα δρομολόγια ακόμη και τηλεφωνικά, επικοινωνώντας με τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών τους.