Ο Άρης Χατζηδάκης αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE) για την περίοδο 2018 – 2021.

Κατά τη διάρκεια της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE) που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, με τη συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, ο κ. Χατζηδάκης ψηφίστηκε από 18 σε σύνολο 19 παρόντων μελών-χωρών του ECCE (απουσίασαν οι εκπρόσωποι της Μάλτας, του Μαυροβουνίου, της Ουκρανίας και της Ρωσίας). Κατά την 64η Γενική Συνέλευση του ECCE έληξε η θητεία του Wlodrimierz Szymczak από την Πολωνία, τον οποίο διαδέχτηκε ήδη o Massimo Mariani από την Ιταλία για τα έτη 2016-2018. Στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών, συμμετέχουν ενεργά ο αμέσως προηγούμενος πρόεδρος, ο νυν και ο αμέσως επόμενος πρόεδρος, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στη Διοίκηση, συνεπώς καθήκοντα ο Έλληνας εκπρόσωπος του ΤΕΕ και του ΣΠΜΕ, ανέλαβε ήδη. Το καταστατικό του ECCE άλλαξε πρόσφατα, και η προεδρική θητεία από δύο χρόνια επιμηκύνθηκε στα τρία, αρχής γενομένης από τη θητεία του κ. Χατζηδάκη.

Ο εκλεγμένος με την υποστήριξη του ΤΕΕ και του ΣΠΜΕ επόμενος Πρόεδρος του ECCE, αποφοίτησε από το  ΕΜΠ το 1974 και έχει πολυετή συμμετοχή ως  Μέλος και ως 1ος Αντιπρόεδρος, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (1981-2009). Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκπροσωπήσεις, και στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE) συμμετέχει από το 1986.

%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b4%ce%b1%ce%ba%ce%b7-2Σχετικώς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διεθνούς συνεργασίας του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου της χώρας με ομότιμους φορείς άλλων χωρών αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Είναι επιλογή μας να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε δρόμους για τους Έλληνες μηχανικούς, ως επιστήμονες και επιχειρηματίες. Μπορούμε και θέλουμε να πετύχουμε πολλά, ώστε να παραμείνει στη χώρα μας το ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε ανάγκη: οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι επιχειρηματίες μας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν τους δίνονται εδώ ευκαιρίες για επιστημονική πρόοδο, επαγγελματική επιτυχία και ατομική προκοπή. Στο ΤΕΕ κάνουμε όλοι μαζί, μέσα από διαρκείς και πολυεπίπεδες συνεργασίες, όσα περισσότερα μπορούμε για να γίνει αυτό πράξη. Η εκλογή ενός Έλληνα συναδέλφου στη θέση του Προέδρου του ECCE συμβολίζει ακριβώς την αναγνώριση των συναδέλφων από άλλες χώρες στην προσφορά των Ελλήνων Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών στο επάγγελμα και την επιστήμη».

%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b4%ce%b1%ce%ba%ce%b7-1Το ECCE (European Council of Civil Engineers-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών) είναι ένας πολύ σημαντικός οργανισμός για την Κατασκευαστική Βιομηχανία πανευρωπαϊκά, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών οδηγιών και των ευρωκωδίκων που αφορούν στην κατασκευή, λειτουργεί συμβουλευτικά στις εθνικές κυβερνήσεις στα σχετικά θέματα, και επιμελείται την ομογενοποίηση των νόμων και των κανονισμών που αφορούν στην οικοδομή και στην κατασκευή γενικότερα. Επίσης διαμορφώνει οδηγίες για την προώθηση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των πολιτικών μηχανικών, ώστε να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα άσκησης του επαγγέλματος, με τελικό σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας της κατασκευής. Έχει μέλη – οργανισμούς πολιτικών μηχανικών από 23 χώρες της Ευρώπης: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σερβία, Μαυροβούνιο  Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Ουκρανία και Αγγλία. Η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, αποτέλεσε τιμή για τη Ελλάδα. Στις εργασίες της παρέστη και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φορέων Μηχανικών (World Federation of Engineering Organizations  (WFEO).