Έκτη διάλεξη του 4ου Επιστημονικού Colloquim του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, Νίκο Μαυρέλο.
ΤΕΦ 2

Με την έκτη διάλεξη του προγράμματός του, συνεχίζεται το 4ο Επιστημονικό Colloquim του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τετάρτη 14 Μαρτίου με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος, Νίκο Μαυρέλο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Όψεις νεοτερικότητας στην πρωτότυπη δημιουργική ελληνική πεζογραφία 1716-1866: είδη, τεχνικές και ιδεολογία», στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 16:00 έως τις 18:00, και είναι ανοιχτή για τα μέλη ΔΕΠ, τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΔΠΘ, καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Έκτη διάλεξη του 4ου Επιστημονικού Colloquim του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘΟ Νίκος Μαυρέλος σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το οποίο απόκτησε επίσης Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ το 2001. Από το 1995 έχει εργαστεί στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Bari (Ιταλία), καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Πατρών, Γρανάδας (Ισπανία), Μονπελιέ και Σορβόννης (Γαλλία), Columbia University και New Haven State University των Ηνωμένων Πολιτειών, Αμβούργου (Γερμανία), Κωνσταντινούπολης, κ.ά. Έχει συγγράψει τις επιστημονικές μονογραφίες “Η επαρχία της ανυπάρκτου: είδη, διακείμενα, γλώσσα και νεοτερική ιδεολογία στην Αληθή Ιστορία / “Ανώνυμος του 1789” (2014), και “Το ψηλαφητό παλίμψηστο της ροϊδικής γραφής. Ζητήματα λογοτεχνικής και πολιτισμικής θεωρίας” (2008). Έχει επιμεληθεί τους τόμους: “Το εύρος του έργου του Γ. Βιζυηνού: παλαιότερες αναγνώσεις και νέες προσεγγίσεις, Πρακτικά διημερίδας Κομοτηνής 30-31 Μαΐου 2009”, “Εις Μνήμην Κυριακής Μαμώνη (2012)”, “Ν. Επισκοπόπουλου-Επιλογή κριτικών κειμένων από το Άστυ και το Νέον Άστυ, τόμ. Α΄ και Β΄ (2011), “Έντγκαρ Άλλαν Πόε-Ο Σατιρικός Πόε-Διηγήματα (2005). Παράλληλα έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και βιβλιοκρισιών σε επιστημονικά περιοδικά, έχει οργανώσει επιστημονικά συνέδρια, και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις διαφόρων φορέων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

Οι επόμενες διαλέξεις του προγράμματος είναι προγραμματισμένες για τις 16 Μαΐου και τις 13 Ιουνίου με ομιλητές του David Holton και Εμμανουήλ Βαρβούνη αντιστοίχως.

Στόχοι του Colloquium που το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών και πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παραμένουν αυτοί βάσει των οποίων θεσπίστηκε η κατ’ έτος διοργάνωσή του από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015: η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας των μελών ΔΕΠ του Τμήματος μεταξύ τους, καθώς και η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και ο επιστημονικός διάλογος με μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να αναδυθούν δυνατότητες διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του διδακτικού-ερευνητικού δυναμικού του Τμήματος και επιστημόνων από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας ή του εξωτερικού, και να διαμορφωθούν επιστημονικές συνέργειες που θα οδηγήσουν στη χάραξη της ερευνητικής πολιτικής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και στον καθορισμό των ερευνητικών προτεραιοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες: http://helit.duth.gr και http://helit.duth.gr/conferences/colloqium.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood